ГоловнаКультура

У Флоренції помер художник Оскар Рабін, організатор "бульдозерної виставки" в СРСР

У 1977 році художника затримали за звинуваченням у дармоїдстві, після чого він виїхав до Франції і був позбавлений радянського громадянства.

У Флоренції помер художник Оскар Рабін, організатор "бульдозерної виставки" в СРСР
Оскар Рабин
Фото: NEWS.ru

Помер художник Оскар Рабін, співзасновник художньої групи "Ліанозово" і основний організатор "бульдозерної виставки".

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Інформацію про смерть Рабіна підтвердив його офіційний представник, колекціонер і меценат Марк Івасилевич.

За його словами, художник помер у Флоренції напередодні виставки, яка повинна була пройти в Російській академії в цьому місті.

"Це величезна втрата, - сказав колекціонер. - Росія і Франція втратили великого художника".

На початку цього року Рабіну виповнилося 90 років. Він вважався одним із найвпливовіших художників післявоєнного радянського авангарду. Був організатором однієї з найбільш відомих публічних акцій неофіційного мистецтва в СРСР - вуличної виставки робіт художників-нонконформістів, знищеної співробітниками міліції за допомогою бульдозерів 15 вересня 1974 року.

Багато хто з учасників цієї акції, в тому числі Рабін, незабаром покинули Радянський Союз. У 1977 році Рабіна затримали за звинуваченням у дармоїдстві, після чого він виїхав до Франції і був позбавлений радянського громадянства.

У 1990 році указом Михайла Горбачова громадянство було відновлено, в 2006-му Рабін отримав російський паспорт.

Нагадаємо, 15 вересня 1974 на околиці Москви в Бєляєвому пройшла легендарна "Бульдозерна виставка" - ключова подія в боротьбі неофіційних художників СРСР за легалізацію нонконформістського мистецтва. В СРСР художникам, творчість яких виходила за рамки соціалістичного реалізму і не визнавалася владою, виставлятися було заборонено. Проте вони вирішили організувати таку виставку просто неба. Організаторами виставки були Оскар Рабін і Олександр Глезер.

Уже через півгодини на експозицію було направлено групу бульдозерів, водометів і самоскидів. Близько сотні міліціонерів у штатському розігнали і художників, і глядачів. Ця подія викликала широкий резонанс у зарубіжній пресі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram