ГоловнаКультура

У Києві відкрилася виставка про польського письменника Станіслава Вінценза

Після Києва виставка поїде подорожувати Україною.

У кулуарах Верховної Ради відкрилася виставка «Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)», присвячена польському філософу, автору українського епосу про гуцулів «На високій полонині». Експозиція покликана розкрити українській аудиторії постать польського письменника й філософа.

Фото: Микола Типусяк

«У цьому творі («На високій полонині» - ред.) вперше зібрані усі легенди, міфи та перекази історії Гуцульщини. Ніхто так не описав Гуцульщину, як Вінценз. І коли він утікав у 1940 році через гори від радянської окупації - єдине, що він взяв із собою - це рукопис про життя гуцулів, який він продовжив писати вже в еміграції. І нам дуже приємно відкривати цю виставку сьогодні спільно з представниками польського Сейму, членами групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща», - сказав голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України Микола Княжицький.

Фото: Микола Типусяк

Виставка «Діалог про долю і душу» створена на основі документів і фотографій із сімейних архівів родин Вінценза й італійського фотографа Лідія Чіпріані, фондів Національної бібліотеки імені Оссолінських, Етнографічного музею у Кракові, Державного етнографічного музею у Варшаві, польського музею у Рапперсвіль (Швейцарія), асоціації «Літературний інститут Культура в ле-Меній-ле-Руа» (Франція) і Польської бібліотеки у Лондоні.

Захід відвідали Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, віце-маршал Сейму Республіки Польща, Голова польсько-української групи Сенату і Сейму Республіки Польща Беата Мазурек, інші члени польсько-української групи Сенату і Сейму Республіки Польща, а також літературознавець, викладач Інституту польської філології Вроцлавського університету, доктор наук Ян Анджей Хороший.

Фото: Микола Типусяк

Після презентації у Верховній Раді виставка подорожуватиме Україною від Києва до села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області. У Криворівні вона експонуватиметься на постійній основі.

Виставка про Станіслава Вінценза стане першою «цеглинкою» у створенні Центру міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза - культурної інституції XXI століття, яка відкриє двері першим відвідувачам у Криворівні 2020 року.

У 2014 році виставку представили у Польщі. З української сторони захід організовано ГО «Всеукраїнський демократичний форум» за сприяння Комітету з питань культури і духовності. З польської - Інститутом польської філології Вроцлавського університету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram