ГоловнаКультура

У Житомирі пройде міждисциплінарний фестиваль "Жовтень в Жовтні"

На фестивалі обговорять культурну спадщину міста і ідентичність.

У Житомирі пройде міждисциплінарний фестиваль "Жовтень в Жовтні"
Фото: Facebook / Жовтень у Жовтні

З 26 жовтня по 4 листопада в Житомирі відбудеться фестиваль "Жовтень в Жовтні", в рамках якого пройдуть презентації, дискусії, виставки та концерти.

Як повідомляють організатори фестивалю, фестиваль ініціювала голова громадської організації "Житомир, зроби гучніше!" Людмила Зубко.

"Фестиваль є втіленням руху до децентралізації культурного середовища в Україні, і цей рух є свідомим і поступовим - усі заплановані заходи націлені на стимулювання дискусії для пошуку спільних рішень у сфері культури", - розповідають організатори.

У ці дні в Житомирі відбудеться конференція "Коли територія набуває ідентичності", де представлять результати дослідження нідерландського урбаніста Фулко Трефферса і арт-менеджера Марйо ван Шайк. Конференція складається з чотирьох панелей, присвячених питанням визначення локальної культурної ідентичності, її побудови в контексті міст України, регіональному розвитку в умовах децентралізації та реактуалізації радянської спадщини.

Крім того, експерти приєднаються до розробки стратегії трансформації покинутого кінотеатру "Жовтень" в сучасний культурний центр.

У рамках фестивалю відбудеться виставка "Можливо, це мистецтво", яку курує Павло Гудімов. Тема виставки - неоднозначне становище робіт художників-монументалістів з Житомира та області. На основі матеріалів виставки створять двомовний веб-архів "Монументальні пам'ятники пізнього модернізму Житомира та Житомирської області", який представлять 1 листопада о 13:00 у Кмитівському музеї ім. Буханчука.

Також у програмі - воркшоп польської дослідниці Александри Хаб'єр (тема - використання регіональної культурної спадщини як ресурсу економічного і соціального розвитку), лекція співзасновниці проекту Їжакультура Олени Брайченко, дизайнера Ольги Зеленської, презентації проектів резиденції в Музичах художниці Алевтини Кахідзе та ін.

Головною музичною подією стане концерт литовського музиканта Володимира Тарасова.

Деталі й розклад подій - на сторінці події у фейсбуці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram