ГоловнаКультура

ЮНЕСКО оголосило про початок моніторингу ситуації в окупованому Криму

У жовтні 2019 року гендиректор ЮНЕСКО Одрі Азуле повинен відзвітувати про результати.

ЮНЕСКО оголосило про початок моніторингу ситуації в окупованому Криму

Установа ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) оголосила про початок першого етапу прямого моніторингу ситуації в окупованому Росією Криму.

Про це повідомляє в своєму Twitter постійний представник України при ЮНЕСКО, посол у Франції Олег Шамшур.

"Сьогоднішнє засідання Виконавчої ради ЮНЕСКО стало важливою подією: офіційно оголошено про початок першої фази прямого моніторингу Організацією ситуації в окупованому Криму, прийнято рішення про звіт гендиректора про його результати в жовтні наступного року", - підкреслив він.

"Спасибі тим, хто голосував за прийняття цього рішення. Особлива подяка групі друзів України в ЮНЕСКО", - додав Шамшур.

Нагадаємо, в окупованому Росією Криму під час так званої реставрації Ханського палацу мало не знищили пам'ятник, який у 2014 році мав бути включений у список об'єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Ханський палац - пам'ятка історії та культури загальносвітового значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Палац входить до складу Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

У листопаді минулого року Міністерство культури України висловило протест через дії окупаційної влади і звернулося, зокрема, до ЮНЕСКО з проханням укотре закликати РФ дотримуватися норм міжнародного законодавства.

Про те, що ЮНЕСКО має направити моніторингову місію в Крим, в Україні почали говорити відразу після оприлюднення фактів про те, що в Херсонесі ведуться незаконні розкопки, що з Криму можуть вивозити культурні цінності - наприклад, картини Айвазовського в Третьяковську галерею. Перший заступник міністра культури Світлана Фоменко заявляла в інтерв'ю LB.ua, що Мінкульт звертався в ЮНЕСКО з проханням почати моніторингову місію - вона повинна складатися з незалежних експертів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram