ГоловнаКультура

Фотографу, через якого скасовано Нобелівську премію з літератури, оголосили вирок

Жана-Клода Арно засуджено до двох років в'язниці за згвалтування.

Фотографу, через якого скасовано Нобелівську премію з літератури, оголосили вирок
Фото: wikimedia

Окружний суд Стокгольма засудив французького діяча культури Жана-Клода Арно до двох років в'язниці за зґвалтування, пише The Wall Street Journal.

72-річного фотографа визнали винним у зґвалтуванні жінки 5 жовтня 2011 року. Йому також інкримінували ще одне зґвалтування, проте засудили тільки за перше. Скандал навколо Жана-Клода Арно вибухнув минулого року. Тоді 18 жінок звинуватили фотографа в сексуальному насильстві і переслідуванні з 1996 по та 2017 рік.

Журналістка Dagens Nyheter Матильда Густафсон зібрала свідчення декількох десятків жінок, які звинуватили Арно в домаганнях. Згідно з її версією, за останні 25 років Арно домагався членів академії, лауреатів Нобелівської премії з літератури, а також їхніх дружин, дочок і інших родичок.

Арно - чоловік поетеси Катаріни Фростенсон, члена Нобелівського комітету з літератури. Крім звинувачень у зґвалтуванні, Арно також підозрювали в розголошенні імен майбутніх лауреатів Нобелівської премії до офіційного оголошення. У матеріалах звинувачення йдеться про сім таких випадків, починаючи з 1996 року.

У зв'язку зі скандалом зі Шведської академії пішли постійні секретарі Сара Даніус і Петер Енглунд, письменник Клас Естергрен і поет Чель Еспмарк. А вручення премії відклали до 2019 року.

Нагадаємо, цього тижня Нобелівський комітет оголошує лауреатів премій 2018 року. Сьогодні стали відомі лауреати в галузі медицини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram