ГоловнаКультура

Помер український режисер Олександр Коваль

Смерть настала після важкої хвороби.

На 74-му році життя помер український режисер-документаліст, член Національної спілки кінематографістів України Олександр Коваль.

Як повідомляє Держкіно, смерть настала після важкої хвороби.

"Багато років свого життя Олександр Іванович віддав українській студії хронікально-документальних фільмів, де пройшов шлях від простого освітлювача до директора "Укркінохроніки". Як оператор і режисер зняв понад 80 фільмів, які завоювали увагу і любов глядачів та визнання на міжнародних і національних фестивалях. Також віддано і професійно Олександр Іванович плекав молодь в Інституті екранних мистецтв Національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, де багато років очолював кафедру кінорежисури", - йдеться у повідомленні.

Кінокритик Сергій Тримбач уточнив, що Коваль помер увечері 26 вересня і буде похований у рідному селі Жердова Київської області.

Олександр Коваль брав участь у створенні понад 80 фільмів як оператор і режисер. Зокрема, це "Шлях до тунелю", "Меланчине весілля", "Відкрий себе", "Ой, горе, це ж гості до мене", "Притулок", "Дім. Рідна земля", "Незаконні діти Антона Веберна", "Заповіт Йосипа Сліпого", "Терновий вінок", "Гряди по мні", "Неофіти", "Гамлет" з хепі-ендом" та інші. Він був удостоєний Національної премії імені Тараса Шевченка, Державної премії імені Олександра Довженка.

На початку вересня помер оперний співак Роман Майборода.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram