ГоловнаКультура

Режисерові Іллі Хржановському не дозволили будувати копію Берлінської стіни

Влада Берліна не змогла вчасно надати дозвіл.

Режисерові Іллі Хржановському не дозволили будувати копію Берлінської стіни
Скриншот с сайта "Дау"
Фото: Скриншот с сайта dau.xxx

Режисер Ілля Хржановський планував відтворити шматок Берлінської стіни з 12 жовтня по 9 листопада, презентувавши за нею свій мультимедійний проект "Дау".

Як повідомляє The Artnewspaper, державна та муніципальна влади міста заявили, що не можуть своєчасно видати необхідний дозвіл на будівництво стіни.

Як партнерів проекту Хржановський запросив Браяна Іно, Марину Абрамович і групу Massive Attack. Копію Берлінської стіни планували видовищно знищити в 29-ту річницю падіння оригіналу.

Крім бюрократичних перешкод, "Дау" не прийняла опозиція з боку правозахисників, разом із колишнім політиком Партії Зелених і письменником Конрадом Вейсом. У відкритому листі він звинуватив проект Хржановського в "тривіалізації злочинів комунізму" і "як німець зі Східної Німеччини" заявив, що думка про нову Берлінську стіну нестерпна, нехай навіть на кілька днів.

На захист режисера стала міністр культури Моніка Грюттерс: "Тільки ті, у кого є сміливість експериментувати, хто готовий кинути виклик сучасним обмеженням - створюють прогрес", - сказала вона в своїй заяві і додала, що розчарована, що плани Хржановського не можуть бути реалізовані в Берліні.

Нагадаємо, що мультимедійний проект "Дау" був створений Іллею Хржановським у рамках роботи над однойменним фільмом про Льва Ландау. Фільм знімали 10 років, він отримав фінансову підтримку українського Держкіно - зйомки проходили, зокрема, в Харкові. Проект повинен був представлятися у формі триптиха - в Берліні, Парижі та Лондоні. Якої форми тепер він набуде, поки що невідомо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram