ГоловнаКультура

Архів Джорджа Оруелла потрапив до реєстру ЮНЕСКО "Пам'ять світу"

Документи автора "1984" є цінністю світового значення.

Архів Джорджа Оруелла потрапив до реєстру ЮНЕСКО "Пам'ять світу"
Джордж Оруэлл
Фото: Википедия

Особистий архів Джорджа Оруелла, включаючи запис слогана з роману "1984" "Війна - це мир. Незнання - це сила. Свобода - це рабство", включили в реєстр ЮНЕСКО "Пам'ять світу".

Як повідомляє The Guardian, до цього реєстру потрапляють найважливіші для світової історії і культури документи.

"Пам'ять світу" - еквівалент списків культурної спадщини ЮНЕСКО, тільки в архівній справі. Туди входять документи від щоденника Анни Франк до Великої хартії вольностей. Мета реєстру - зберегти важливі документи для людства.

Син Оруелла, Ричард Блер, заявив, що це зарахування - "очевидне свідчення цінності роботи його батька".

Архів Оруелла потрапив до Університету Лондона в 1960 році - вдова письменника Соня Оруелл віддала на зберігання його рукописи і блокноти. Пізніше архів доповнили іншими документами - все зберігалося в захищеному архіві в Блумсбері.

У набір документів, внесених до реєстру ЮНЕСКО, увійшли перші записи ідей "двохвилинок ненависті" і "новомови" з "1984", а також блокнот з ідеями для цього роману, блокноти з нотатками і щоденниками періоду, коли він писав "Дорогу на Віган-Пірс" - репортажі про умови роботи шахтарів у Північній Англії.

Під час подачі заявки в ЮНЕСКО Університет Лондона написав, що роботи Оруелла "мають серйозний вплив на людську думку в усіх частинах світу. Рідко можна знайти серйозний аналіз нинішніх подій, який не посилався би на Оруелла або його ідеї. Рукописи й особисті папери - єдині документи, які зафіксували власний голос Оруелла і є унікальними і незамінними. Історія людства збідніє, якщо ці документи будуть пошкоджені або загублені".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram