ГоловнаКультура

Екранізації, українська провінція та комедії: українське кіно в прокаті

Після нетривалого літнього затишшя на широкі екрани повертається українське кіно - вже починаючи з кінця серпня в прокат виходить по одному українському фільму на тиждень. Сезон розпочався з підліткового пригодницького фільму “Бобот та Енергія всесвіту” Максима Ксьонди та історичною драмою Олеся Янчука “Таємний щоденник Симона Петлюри”.

LB.ua продивився репертуарний план українського кіно до кінця цього року і сформував календар прем’єр.

13 вересня

“Коли падають дерева”, реж. Марися Нікітюк

Повнометражний дебют молодої режисерки та сценаристки Марисі Нікітюк (“Мандрагора”, яку ми показували в проекті “Шорт-ліст”, “Сказ” та інші). В кіно Марися прийшла з театру, про що розповіла детально в інтерв’ю спецпроекту LB.ua “Шорт-ліст”.

Прем’єра “Коли падають дерева” відбулась на Берлінському кінофестивалі в конкурсній програмі “Панорама”. На Одеському кінофестивалі нагороду за найкращу жіночу роль отримала Анастасія Пустовіт.

Дія відбувається в селі, звідки хоче втекти Вітка, закохана у Шрама, молодого бандита, в якого свої плани на майбутнє. Як і багато інших українських фільмів цього року, фільм Марисі Нікітюк - про українську провінцію, часом сюрреалістичну, часом трагічну.

“Місто, в якому не ходять гроші”, реж. Ганка Третяк

Екранізація однойменної повісті Андрея Кузьменка, відомого лідера гурту Скрябін, з використанням його ж голосу за кадром.

Головна героїня Аліса переживає тяжкий період свого життя і повністю в ньому розчарувалась. Вдома в себе вона знаходить квиток на потяг, але не знає, звідки він взявся і куди її веде, втім вирішує використати його, і в результаті потрапляє в закритий новий світ.

20 вересня

“Герой мого часу”, реж. Антоніна Ноябрьова

Ще один повнометражний дебют, цього разу комедія. До цього Антоніна Ноябрьова також знімала короткий метр (“День Незалежності” і “Все добре”), а такж була редакторкою на телебаченні та зняла один відеокліп.

“Герой мого часу” було відзначено нагородою за режисуру на Одеському кінофестивалі. За сюжетом, Жорік приїздить до Києва, щоб підкорити столицю - знайти роботу та влаштувати життя. Його все більше затягує у вир несправедливості мегаполісу, його контрастності та часом одержимості незрозумілими Жоріку речами (типу сучасного мистецтва).

27 вересня

“Шляхетні волоцюги”, реж. Олександр Березань

Музична комедія про батярів в кінці 30-х років ХХ століття у Львові. До саундтреку фільму увійшли пісні гуртів “Брати Гадюкіни” та “The Вйо”.

Створення фільму не обійшлося без скандалу: під час зйомок у Львові режисерка театру-кабаре Мирослава Сидор звернулась до народної депутатки Оксани Білозір і попрохала втрутитись в процес, адже, на думку пані Сидор, сюжет фільму не відповідає історичній дійсності. Сценаристи стрічки, втім, наполягли на тому, що мають свободу творчості.

4 жовтня

“Скажене весілля”, реж. Влад Дикий

Ще одна комедія - про те, як консервативна родина, яка декларує, що сповідує “європейські цінності”, намагається зірвати весілля дочки. Дочка одружується з французом, втім, той факт, що майбутній зять - не білий, дуже всіх спантеличив.

Є, вочевидь, рімейком французського фільму з такою само назвою и сюжетом. Продюсером стрічки виступив відомий телеведучий Юрій Горбунов.

11 жовтня

“Позивний “Бандерас”, реж. Заза Буадзе

Нова драма про війну на Донбасі. Сценарій засновано на щоденниках реального бійця Нацгвардії Сергія Башкова та на розповідях ветеранів АТО.

За сюжетом, солдат з позивним Бандерас (Олег Шульга) є лідером розвідгрупи, яка має знешкодити російського диверсанта поблизу рідного села головного героя. В селі, втім, Бандераса вважають зрадником, а Збройні сили України - ворожою армією.

18 жовтня

“Донбас”, реж. Сергій Лозниця

Ще один фільм про війну на Донбасі, але не в жанрі воєнної драми, а в жанрі фантасмагорії, яка намагається показати сюрреалізм, в якому існують окуповані РФ території Східної України.

Фільм брав участь в програмі “Особливий погляд” Каннського кінофестивалю в 2018 році, де Лозниця отримав нагороду за режисуру. Український Оскарівський комітет висунув стрічку на “Оскар” - після погодження Американською Кіноакадемією вона може претендувати на включення в номінацію “Найкращий іноземний фільм”.

25 жовтня

“Dzidzio. Перший раз”, реж. Михайло Хома, Тарас Дронь

Продовження пригод Дзідзьо, який цього разу має не знайти джерело збагачення, щоб добудувати дім, а вирішити питання приватного характеру.

“Dzidzio. Контрабас” мав успіх в українському прокаті, адже сам Дзідзьо є популярним співаком, особливо на Західній Україні, тож аудиторію ця стрічка мала за замовчуванням велику. Успіх вирішили повторити - рік потому.

8 листопада

“Дике поле”, реж. Ярослав Лодигін

Екранізація, без перебільшення, культового роману Сергія Жадана “Ворошиловград”, який було відзначено премією “Книга року BBC” двічі: в 2010 році, а потім в 2014-му, коли його назвали книгою десятиліття.

Стрічка також буде повнометражним дебютом для її режисера, Ярослава Лодигіна, який відомий як ведучий на радіо та ТВ. Сценарій до екранізації писала відома драматургиня Наталка Ворожбит (також є авторкою сценарію до “Кіборгів” Ахтема Сеїтаблаєва). Головну роль - Германа - зіграв Олег Москаленко, також в фільмі зігралі Олексій Горбунов (Пастор), Руслана Хазіпова (Ольга) та Володимир Ямненко (Коча).

22 листопада

“Король Данило”, реж. Тарас Химич

Історична драма про Данила Галицького, знята режисером Тарасом Химичем. Як і попередній фільм “Жива”, цей фільм також зняли за приватні кошти, без подання на пітчинги Держкіно (навідміну від більшості фільмів в цьому списку).

Головну роль у стрічці зіграв Сергій Ярмошенко.

5 грудня

“Свінгери 2”, реж. Андрейс Екіс

Сіквел мелодрами про людей, які намагаються втілити свої сексуальні бажання на різні свята. В першому фільмі - на День святого Валентина, в другому - на Новий рік. Головні ролі грають Даша Астаф’єва, Ольга Полякова, Олексій Вертинський та інші.

Офіційного трейлера до фільму поки що немає.

6 грудня

“Крути 1918”, реж. Олексій Шапарєв

Ще одна історична драма, яка розповідає історію бою під Крутами в 1918 році. Два головних героя - два брати, Андрія і Олекса Ставицькі, які на тлі подій закохуються з одну дівчину.

Шапарєв писав та знімав серіали (наприклад, анімаційну “Ескімоску”), а також є автором фільму “Правило бою”, який вийшов минулого року.

13 грудня

“Груднева казка, або Пригоди С. Миколая”, реж. Семен Горов

Сімейна казка про те, як група дітей завадила злодію нашкодити святому Миколаю. Окрім дітей, ролі в фільмі зіграють Маша Єфросиніна та Василь Вірастюк

Горов - український режисер, який зняв відомі свого часу українсько-російські мюзикли для телебачення “Вечора на хуторі поблизу Диканьки”, “Попелюшку” та інші.

Фото: Сторінка фільму у Вікіпедії

20 грудня

“Секс і нічого особистого”, реж. Ольга Ряшина

Романтична комедія, де головні ролі зіграли Роман Луцький та Сергій Притула. За сюжетом, головний герой їде до Праги, бо його дівчина сказала, що він “повний нуль у ліжку”.

Фільм мав вийти в прокат 14 лютого 2019 року, але його прем’єру перенесли.

27 грудня

“Я, Ти, Він, Вона”, реж. Володимир Зеленський, Девід Додсон

Ще одна романтична комедія з любовним вже не три-, а багатокутником. В центрі сюжету - пара, яка довго прожила в шлюбі, втомилась і хоче щось змінити.

На відміну від “Слуги народу” та “Пригод Гуллівера”, які продюсер “95 кварталу” зняв в 10-го пітчингу Держкіно, цей фільм отримав державне фінансування.

Без дати релізу, але фільми, які ми чекаємо в прокаті:

“Вулкан”, реж. Роман Бондарчук

Учасник програми “East of the West” кінофестивалю в Карлових Варах, отримав головну нагороду кінофестивалю “Золотий абрикос” в Єревані.

Також повнометражний ігровий дебют режисера, який зняв два документальних повних метри - “Українські шерифи” та “Діксі ленд” - та декілька короткометражних стрічок. “Вулкан” - історія про перекладача місії ОБСЄ Лукаса, який потрапляє на Херсонщину і пропадає. Місія пропадає буквально, а він, обтяжений кризою середнього віку, наче губиться серед південного степу, анархії та яскравого світла.

“Фокстер і Макс”, реж. Анатолій Матешко

Дитячий фільм про 12-річного хлопця, який подружився з суперсобакою, на яку полюють злочинці.

Анатолій Матешко - відомий режисер, який працював в різних жанрах (в тому числі - серіалах, він зняв один з найвідоміших українських серіалів “День народження Буржуя”). Серед фільмів - “Трубач”, “Captum” та інші.

“Дельта”, реж. Олександр Течинський

Документальний фільм про життя в дельті Дунаю біля Вілково. Призер кінофестивалю Leipzig DOK.

Дуже красивий фільм про звичайне життя в “українській Венеції”, яка схожа на Венецію лише тим, що там багато води. Течинський ніби розчиняється серед чоловіків і жінок в кадрі і показує, знову ж таки, як його колеги у “Вулкані” або “Коли падають дерева”, особливість української провінції.

“Явних проявів немає” Аліни Горлової

Ще один документальний фільм - цього разу про війну, або радше - про її наслідки. Призер кінофестивалю Docudays UA.

Головна героїня - майор Оксана Якубова, яка після трьох років, проведених на війні, повертається до мирного життя та роботи. Фільм показує, як жінка живе з ПТСР і як війна може дібратись до будь-якого куточку мирної частини України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram