ГоловнаКультура

Під Києвом почалися зйомки фільму про Іловайську трагедію

Фільм планують випустити в прокат до п'ятої річниці боїв - у серпні 2019 року.

Під Києвом почалися зйомки фільму про Іловайську трагедію
Фото: styler.rbc.ua

Під Києвом почалися зйомки фільму під робочою назвою "Іловайська історія". В основі сценарію - історія ветеранів-добровольців батальйону "Донбас", які брали участь у боях за Іловайськ, повідомляє "РБК-Україна".

Зйомки триватимуть до кінця жовтня. Повністю стрічку повинні закінчити наступного літа, прем'єра картини запланована на 29 серпня 2019 року, до річниці Іловайської трагедії.

Сценарист фільму Михайло Бриних працював над сценарієм більш ніж два роки. За сценарієм основна частина подій фільму розгортається в місті Іловайськ у 2014 році, коли добровольці взяли під контроль значну частину міста, але під час вуличних боїв поранення отримав командир штурмової групи батальйону "Донбас" під позивним "Бішут". Як запевняють учасники подій, він разом із пораненим побратимом залишилися в оточенні в самому центрі міста і перебували в укритті близько місяця. Виживати весь цей час їм допомагали місцеві жителі.

Читайте: Місія ООН вимагає відновити розслідування Іловайської трагедії 

Режисером фільму став Іван Тимченко. До фільму повинні увійти батальні сцени, розстріл у "зеленому коридорі" і безпосередньо сам "Іловайський котел".

У масовці задіяні учасники подій. Зокрема, доброволець батальйону "Донбас" Андрій Погорєлов, який у складі другого взводу першої штурмової роти брав участь у штурмі Іловайська 18 серпня 2014 року. Пізніше Андрій Погорєлов потрапив у полон до бойовиків, де пробув чотири місяці.

"Наш командир Тарас Костанчук придумав цей проект. Такого в Україні ще не було. Він захотів показати все, як було: повинна вийти правдива історія участі у війні українських добровольців. Зазвичай у фільмах показують ЗСУ, а ось про добровольців говорять мало. Ми з побратимами знімаємось у масовці. Нас вирішили запросити, тому що ми брали участь у всіх тих подіях. А основні ролі грають професійні актори", - зазначив Погорєлов.

Нагадаємо, згідно зі звітом ООН, під час боїв за Іловайськ у серпні 2014 року загинули 366 військових, було поранено 429, ще близько 300 осіб потрапили в полон. Також загинули не менш ніж 36 цивільних осіб і зруйновано 600 будинків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram