ГоловнаКультура

Західні діячі культури опублікували лист на підтримку Сенцова

Звернення з проханням звільнити Сенцова адресовано міжнародній спільноті, ООН і Євросоюзу.

Західні діячі культури опублікували лист на підтримку Сенцова
Олег Сенцов
Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Культурні діячі західних країн на чолі з міністром культури Франції звернулися до міжнародного співтовариства, ООН та Євросоюзу з проханням допомогти звільнити українського політув'язненого режисера Олега Сенцова. Відповідну заяву опубліковано у французькій газеті Le Monde.

До звернення приєдналися міністр культури Франції Франсуаза Ніссен, кінорежисери Жан-Люк Годар і Кен Лоуч, а також союзи режисерів Франції і Бельгії.

Вони звернулися до ООН і ЄС, щоб ті вимагали від президента РФ Володимира Путіна звільнення Сенцова.

"Мистецтво не знає кордонів, тому що мистецтво універсальне, такими ж повинні бути права тих, хто його створює. Свобода вираження думок і свобода творчості не можуть припинитися там, де починається інакомислення. Але сьогодні режисер помирає, тому що він дисидент", - сказано в зверненні.

"Олег Сенцов перебуває в Росії вже більш ніж чотири роки. Його вирок - до 20 років позбавлення волі, який виніс російський військовий суд після судового розгляду, відверто не поважає права захисту, є порушенням міжнародного права і основних норм справедливості. Невже його єдина реальна "помилка" - це показати свою свободу вираження? Хіба його єдиний "злочин" не міг висловити свою політичну прихильність через його мистецтво?" - пишуть діячі культури.

Нагадаємо, 10 серпня президент Франції Еммануель Макрон закликав Путіна терміново вирішити ситуацію з українським політв'язням Олегом Сенцовим, стан здоров'я якого "небезпечно погіршується".

13 липня опубліковано відео з Сенцовим, записане на 18-й день його голодування. Це перші за 2 роки кадри з Сенцовим в ув'язненні.

Українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова - до 20 років позбавлення волі. Разом із ними також затримали Геннадія Афанасьєва і Олексія Чирнія. Афанасьєва в 2016-му обміняли, Чирній, як і раніше, перебуває в колонії в місті Шахти Ростовської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram