ГоловнаКультура

Гройсман доручив Мінкульту і Держкіно перевірити фільм про Стуса

Із стрічки прибрали згадки про Медведчука, який був адвокатом поета.

Гройсман доручив Мінкульту і Держкіно перевірити фільм про Стуса
Фото: Макс Левин

Міністерство культури і Державне агентство з питань кіно повинні перевірити, чи правдиво розказана історія про українського письменника і дисидента Василя Стуса у фільмі "Птах душі". Відповідне доручення дав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман

"Я доручаю керівництву Мінкульту і Держкіно в максимально стислі терміни зібрати авторів фільму і громадськість з метою розібратися і зробити все можливе, щоб в стрічці історія мого земляка - справжнього патріота і борця за свободу України Василя Стуса була розказана чесно, правдиво, повністю і без спотворень" , - написав Гройсман в Facebook.

Нагадаємо, скандал навколо фільму про Стуса виник після того, як актори повідомили, що з стрічки забрали сцени про Віктора Медведчука, який в судовому процесі виступав адвокатом поета. За їх словами, сцену фінального судового засідання над дисидентом вирізали через дзвінки з адміністрації Медведчука творчому колективу фільму з вимогою прибрати всі згадки про нього.

Режисер фільму заявив, що причиною був занадто великий хронометраж, а також, що його про це нібито попросив син дисидента - Дмитро Стус. Однак останній цю інформацію спростував.

Фільм "Птах душі" про життя Василя Стуса знімається за контрактом Держкіно з компанією "UM-GROUP". Проект цього фільму став одним з переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Режисером є Роман Бровко, авторами сценарію - Сергій Дзюба і Артемій Кірсанов, продюсером - Артем Денисов. Сума державної фінансової підтримки становить 19 млн 264,5 тис. грн. Загальна вартість виробництва фільму - 38 млн 529 тис. грн.

Фільм розповідає про останні дні життя геніального українського поета-шістдесятника Василя Стуса і про його загадкову смерті у радянському таборі в ніч на 4 вересня 1985-го року.

Український політик Віктор Медведчук був призначений адвокатом Василя Стуса на судовому процесі в 1980 році. Сам Стус протестував проти цього призначення, але не зміг домогтися заміни захисника. У виступі перед судом адвокат заявив, що всі злочини підсудного заслуговують покарання. Саме ця сцена мала увійти в фільм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram