ГоловнаКультура

Фільм "Гірська жінка на війні" вийде в український прокат 16 серпня

Картина створена спільними зусиллями України, Франції та Ісландії.

Фільм "Гірська жінка на війні" вийде в український прокат 16 серпня
Презентация фильма "Женщина на войне" в Каннах
Фото: LB.ua

Художній фільм "Гірська жінка на війні", створений в Україні, Франції та Ісландії, з 16 серпня вийде в український прокат. Про це сьогодні під час прес-показу розповів український співпродюсер стрічки Сергій Лавренюк, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За сюжетом головна героїня - 51-річна ісландка Хатлі (актриса Халлдора Гейрхардсдоттір), яка керує хором і мріє про удочеріння, - веде свою війну з місцевим підприємством з виробництва алюмінію. Боротьба жінки спрямована на захист екології і збереження передгір'їв в Ісландії. Методи цього протистояння з її боку порушують законодавство країни, але захищають, за словами героїні, інші закони життя.

Поворотним моментом в її долі стає звістка про те, що влада дозволяє їй удочерити 4-річну дівчинку-сироту з Донбасу. Хатлі вирішує продовжувати свою боротьбу з заводом, але водночас робить усе можливе, щоб уникнути викриття і вирушити в Україну по маленьку Ніку.

За словами Лавренюка, околиці Дружківки Донецької області знімали під Києвом, а алюмінієвий завод в Ісландії "оселився" на підприємстві "Інтерпайп" у м. Дніпро.

Своєю чергою голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко зазначив, що українська сторона виділила на зйомки стрічки 10% від загальної суми.

В українському прокаті фільм називається "Гірська жінка на війні" замість оригінальної версії "Жінка на війні", щоб уникнути асоціацій з війною на Донбасі.

Режисер кінострічки - Бенедикт Ерлінгссон (Ісландія).

Нагадаємо, прем'єра фільму пройшла в рамках 71-го Каннського кінофестивалю, публіка сприйняла фільм дуже добре, влаштувавши овації режисерові та команді. В рамках секції Каннського кінофестивалю "Тиждень критики" навесні 2018 року фільм "Жінка на війні" нагородили премією за найкращу музику. Картина також стала фільмом-відкриттям Одеського міжнародного кінофестивалю в липні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram