ГоловнаКультура

У Музеї історії Києва відбудеться виставка про життя ромів

Куратори проекту - Костянтин Дорошенко й Катерина Липа.

У Музеї історії Києва відбудеться виставка про життя ромів
Фото: Предоставлено организаторами

З 24 серпня  до 3 вересня в Музеї історії Києва відбудеться виставка "Роми - це ми".

Як повідомляють організатори, це кураторський проект Костянтина Дорошенка та Катерини Липи, який представляє фотоцикл молодого українського художника Олексія Зінченка, створений 2016 року в ромському таборі у Воловецькому районі на Західній Україні.

"Зацікавленість у ромському житті, самобутньому світі, який досі не піддається асиміляції та глобалізації, зберігає архаїчність попри всі комфортні винаходи сучасності, підштовхнула Зінченка уважно і, що важливо, привітно вдивитися в Іншого. Це погляд людини цивілізованої, відкритої, яка бачить і вивчає в Іншому насамперед людину, намагаючись зрозуміти, а не оцінювати", - йдеться в описі проекту.

Навесні 2018 року фотоцикл показували в програмі міжнародного фестивалю Krakow Photo Fringe в Польщі.

"Століттями роми були складовою етносоціального організму України, - каже куратор виставки Костянтин Дорошенко. - Сьогодні настав час сказати: "Роми - це ми". Цим ми визнаємо полікультурність, різноманітність України, що відносить її до європейської традиції: поєднання багатьох національних, релігійних та культурних суб'єктивностей на невеликих територіях, на відміну від монотонності Великого Степу".

Співкуратор проекту Катерина Липа розповідає, що на територію України роми прийшли в середині 17 століття під час Визвольної війни Богдана Хмельницького. "Країною пересувалися величезні армії, для обслуговування яких потрібно було багато ковалів. Ремісники-роми все возили з собою і могли підкувати коней і відремонтувати упряжку прямо на марші. Але схоже, що хтось із миролюбних ромів все-таки пішов у військове ремесло: у козацьких реєстрах трапляються персонажі з прізвищами-прізвиськами Циган, Циганчук, Циганський", - додає вона.

В експозиції також будуть представлені експонати з колекції Музею історії Києва, які розповідають про сприйняття ромів в українській культурі: фотографія Марії Заньковецької в костюмі для спектаклю "Циганка Аза", малюнки Анатоля Петрицького, графіка і живопис художників XIX-XX століть.

У рамках проекту відбудуться лекції про історію та культуру ромів і творчі зустрічі з українськими ромами різних професій.

"Сьогоднішня ситуація з погромами ромів на нашій землі, екстраординарна для української культурної традиції та історії (за винятком часів нацистського геноциду), надає цьому фотопроекту інше звучання та актуальність", - йдеться в описі виставки.

Подробиці проекту – на сторінці у фейсбуці.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram