ГоловнаКультура

Рахункова палата виявила порушення у фінансуванні "Євробачення-2017"

На підготовку і проведення конкурсу було витрачено понад 787 млн гривень.

Рахункова палата виявила порушення у фінансуванні "Євробачення-2017"
Фото: EPA/UPG

Рахункова палата виявила значні недоліки у використанні коштів на проведення пісенного конкурсу "Євробачення-2017" в Україні.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи результати аудиту.

Він також наголосив, що "сьогодні саме через брак коштів український представник не поїде на дитяче "Євробачення"".

"На підготовку і проведення конкурсу було витрачено колосальну суму - понад 787 млн гривень. Але, на жаль, Державний комітет телебачення і радіомовлення та Національна суспільна телерадіокомпанія не забезпечили повною мірою її економного використання", - зазначив Пацкан.

Зокрема, за його словами, НСТУ з порушенням чинного і бюджетного законодавства використовувала 46,2 млн гривень, з яких - 1,6 млн - не за цільовим призначенням; 13,4 млн - неекономно; допущено неефективне управління 9 млн грн. Є також і прострочена дебіторська заборгованість - 0,7 млн гривень.

Окрім того, досі не повернуто 430,6 млн грн, які були перераховані Європейській мовній спілці з резервного фонду держбюджету в 2016 році. Ці кошти були фінансовою гарантією для забезпечення проведення "Євробачення". І на них зараз накладено арешт.

"Через неналежний контроль НСТУ за виконанням власних приписів і відсутність дієвого контролю Держкомтелерадіо, як органу управління майном, виключні майнові права інтелектуальної власності загалом на суму 33,9 млн гривень не враховувалися", - йдеться в повідомленні.

Усього на підготовку і проведення конкурсу було витрачено 325,3 млн гривень із загального фонду держбюджету, 192,8 млн гривень субвенцій з місцевого бюджету Києва, 77,4 млн гривень коштів від господарської діяльності, отриманих НСТУ під час підготовки конкурсу, а також 192 млн гривень коштів інших центральних органів виконавчої влади України.

Сукупні витрати становлять 787,5 млн гривень, зазначає Рахункова палата.

Нагадаємо, в жовтні минулого року Держаудитслужба встановила, що НСТУ допустила порушення майже на 500 млн гривень під час організації "Євробачення-2017". Раніше заступник гендиректора НСТУ Павло Грицак, який курирував проведення конкурсу, говорив, що проведення "Євробачення" коштувало Україні 20,4 млн євро (603 млн грн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram