ГоловнаКультура

На кінофестивалі в Карлових Варах закликали звільнити Сенцова

У залі кінотеатру розмістили плакат "Free Sentsov".

На кінофестивалі в Карлових Варах закликали звільнити Сенцова
Фото: Сергей Нужненко

Під час прем'єри українського фільму "Вулкан" на міжнародному кінофестивалі в чеському місті Карлові Вари режисер Роман Бондарчук згадав про ув'язненого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Я хочу привернути увагу до Олега, мого колегу, який уже 49-й день голодує в російській в'язниці. Ми повинні пам'ятати про нього і ще про 60 політв'язнів", - заявив Бондарчук зі сцени Муніципального театру, де проходила прем'єра фільму.

Також у залі кінотеатру розмістили плакат "Free Sentsov".

Відзначимо, що цього року український повнометражний художній фільм "Вулкан" Бондарчука увійшов до конкурсної програми 53-го міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах. За найвищу нагороду фестивалю - "Золотий глобус" - український фільм змагатиметься в секції "На Схід від Заходу".

Також на фестивалі будуть представлені проекти українських документальних стрічок "Панорама" режисера й автора сценарію Юрія Шилова, "Історія зимового саду" Семена Мозгового і стрічка "Додому" кримськотатарського режисера Нарімана Алієва.

Нагадаємо, в серпні 2015 року суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова, затриманого в окупованому Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у нібито створенні на території окупованого півострова терористичного співтовариства. Сенцов відбуває покарання в колонії суворого режиму в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, більш відомої як "Білий ведмідь".

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram