ГоловнаКультура

Кабмін виділив додатково 500 млн гривень на підтримку українського кіно (оновлено)

Це ті самі 500 млн, що зазначені в бюджеті Мінкульту "на патріотичне кіно".

Кабмін виділив додатково 500 млн гривень на підтримку українського кіно (оновлено)
Фото: Влад Мусиенко

Уряд прийняв рішення про надання додаткових 500 млн гривень на виробництво кінопродукції в Україні.

Відповідну постанову було ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів у середу, передає УНН.

"Українське кіно стає світовим трендом. Сьогодні ми приймемо рішення про надання додаткових 500 млн грн підтримки на виробництво кінопродукції в Україні", - заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, відкриваючи засідання.

За словами міністра культури Євгена Нищука, який представив відповідне рішення, обсяг виділених на кінематографію коштів з держбюджету зростає щорічно. У 2018 році ця сума становить 1 млрд гривень, при тому що у 2014 році було виділено 25 млн гривень, у 2017 році - 500 млн гривень.

1 млрд грн на українське кіно у 2018 році (включаючи ті 500 млн, про які йшлося на засіданні Кабміну) був розподілений між Держкіно і Міністерством культури.

Євген Нищук додав, що фінансування проектів за програмою Міністерства культури буде "відкритим і прозорим за результатами конкурсного відбору". Для цього Мінкульт створить експертну комісію.

"Уже в травні ми плануємо оголосити відбір проектів, і, сподіваюся, уже в червні уряд своїм рішенням затвердить перелік відібраних експертами на прозорих демократичних підставах фільмів", - додав він.

Нагадаємо, 23 березня 2017 Верховна Рада прийняла Закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні", згідно з яким іноземним продакшн повертається частина бюджету їх проектів, які вони знімають в Україні. Втім, незважаючи на те, що закон вже діє, поки що повністю не вдається запустити його роботу: спочатку Держкіно має підготувати відповідні документи, а Мінкульт - сформувати експертну раду.

Крім того, на tax rebates не вистачає грошей, виділених цього року на кіно з бюджету: як відомо, 1 млрд грн був розділений між Держкіно та Міністерством культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram