ГоловнаКультура

13-річний хлопчик і його вчитель знайшли скарб Гарольда I Синьозубого

Знайдений скарб виявився найбільшою знахідкою монет епохи Синьозубого на півдні Балтійського регіону.

Археолог-любитель Рене Шен і його 13-річний учень Лука Малашнітченко виявили в Німеччині скарб датського короля Гарольда I Синьозубого, ймовірно, закопаний наприкінці 980-х років.

Про це повідомляє The Guardian.

Рене і Лука шукали скарб за допомогою металодетекторів у січні на півночі острова Рюген і знайшли об'єкти, які спочатку прийняли за вироби з алюмінію.

Вивчивши знахідку краще, вони зрозуміли, що знайшли срібні предмети. Розкопки продовжили місцеві археологи на площі 400 квадратних метрів. Виявилося, що скарб пов'язаний з данським королем Гарольдом Гормссоном, відомим як "Синьозубий", який правив з 958-го по 986 рік.

Серед знайдених об'єктів - намиста, брошки, молот Тора, кільця і близько 600 монет, з яких 100 датовані епохою, коли жив Синьозубий і правив на території, де зараз розташована Данія, північна Німеччина, південна Швеція і частина Норвегії.

"Цей скарб - найбільша знахідка монет епохи Шаблезубого в цьому регіоні, і вона дуже важлива", - заявив головний археолог Мікаель Ширрен. Найстаріша монета - з Дамаска, датується 714 роком, найновіша - 983 роком.

Фото: thelocal.de

Учені припускають, що скарб було закопано наприкінці 980-х років, коли Гарольд Синьозубий був змушений тікати з Данії в Померанію, де помер у 987 році.

Гарольд Синьозубий відомий тим, що об'єднав Данію і за його правління країна прийняла християнство. Також на його честь названо сервіс "bluetooth".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram