ГоловнаКультура

Вручення Нобелівської премії з літератури опинилося під загрозою

Троє чинних членів Шведської королівської академії, яка називає чергового лауреата, подали у відставку.

Вручення Нобелівської премії з літератури опинилося під загрозою
Фото: rta.org.af

Присудження Нобелівської премії з літератури опинилося під загрозою. Якщо не цього, то найближчими роками може виявитися так, що вирішувати, кому саме вручатиметься премія, а разом з нею 8 мільйонів шведських крон (близько 777 тисяч євро), буде нікому, пише Німецька хвиля.

Криза спричинена тим, що наприкінці попереднього тижня відразу троє чинних членів Шведської королівської академії, яка називає чергового лауреата, подали у відставку: письменник Клас Остергрен, літературознавець К'єлл Еспмарк та історик Петер Енглунд, відомий, зокрема, своєю книгою про Полтавську битву, яку перекладено на кілька мов.

Крім цих трьох, прозаїк Сара Стрідсберг теж заявила, що подумує про те, щоб вийти з Шведської академії. Якщо це дійсно станеться, то, як вважають впливові шведські коментатори, Академія може опинитися на межі розвалу або самоліквідації.

"Важко собі уявити, - пише найбільш тиражна газета Швеції Dagens Nyheter, - що все якось налагодиться". Їй підтакує (у своєму стилі) бульварна Aftonbladet: "Схоже, що руйнується Вавилонська вежа".

Річ у тому, що якщо додати до нинішніх "відставників" тих членів Шведської академії, які вийшли з неї раніше, то залишається лише 12 академіків з 18-ти. Обираються всі довічно, і відставка тут нічого не змінює. Тобто навіть місця тих, хто вибув, залишаються незайнятими до самої їхньої смерті. Лише потім вони оголошуються вакантними, і живі академіки (і тільки вони) вирішують, хто їх посяде. Але для цього необхідна за статутом більшість з дванадцяти голосів. Що означає: якщо ще хтось подасть у відставку, кворум у будь-якому випадку забезпечено не буде.

Зазначається, що набирає обертів скандал навколо відомого шведського фотографа і режисера французького походження Жан-Клода Арно. Майже два десятки жінок звинуватили його в сексуальних домаганнях. під час журналістського розслідування з'ясувалося, що деякі проекти Арно фінансувалися з нобелівського фонду.

Шведська академія не вперше стає об'єктом критики. насамперед, мова йшла про невдалий або навіть про необ'єктивний виборі нобелівських лауреатів.

Одні дорікають Академії в тому, що вона ігнорує "справжніх" письменників, надаючи перевагу "політкоректному" вибору маловідомих авторів, наприклад, з Африки. Інші, навпаки, ставлять їй в провину те, що академіки занадто часто обирають представників англомовної літератури. Треті дивуються, чому премію, всупереч заповіту Нобеля, присуджують не письменникам (наприклад, Бобу Ділану або Даріо Фо).

"Претензії до Шведської академії можна перераховувати нескінченно. Але вони ніколи ще не були настільки серйозними, як зараз", - підкреслює видання.

Нобелівська премія з літератури присуджується з 1901 року. Її лауреатами стали, загалом, 114 осіб, з яких було 14 жінок-авторів, 28 англомовних авторів і 77 прозаїків.

Нагадаємо, 2017 року Нобелівську премію з літератури отримав Кадзуо Ішіґуро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram