ГоловнаКультура

Юлія Кристєва виявилася агентом болгарського КДБ

Одна з найвидатніших мислительок XX століття була агентом Сабіною.

Юлія Кристєва виявилася агентом болгарського КДБ
Юлия Кристева
Фото: timeout.ru

Болгарська комісія, яка працює над розкриттям даних про роботу громадян на спецслужби в роки соціалізму, повідомила про співпрацю філософа Юлії Кристєвої з Першим головним управлінням Комітету державної безпеки, яке займалося зовнішньою розвідкою.

27 березня комісія оприлюднила дані, згідно з якими Кристєва почала співпрацювати з КДБ 1971 року, перебуваючи в той момент у Франції. У документах спецслужби вона згадується під псевдонімом Сабіна. Як довго Кристєва, яка на той час була журналісткою, співпрацювала з розвідкою, в документах не повідомляється. Подробиці про її зв'язки з КДБ також не розкриваються. Сама філософ цю інформацію поки що не прокоментувала.

76-річна Кристєва живе в Парижі, вона авторка понад 30 книг. У 1965 році вона приїхала у Францію, отримавши стипендію від уряду країни. Департамент болгарського КДБ, з яким співпрацювала Кристєва, відповідав за роботу у сфері ЗМІ та мистецтва. З опублікованих документів не зрозуміло, чи отримувала вона будь-які платежі від КДБ, відзначає Reuters. Агентство нагадує, що болгарська спецслужба, яка тісно співпрацювала з радянськими органами безпеки, мала мережу зі 100 тисяч агентів та інформаторів.

Журнал Foreign Policy назвав Кристєву одним зі 100 найбільших мислителів XX століття. Вона відома роботами з філософії та психоаналізу, а також з питань культури і фемінізму. Кристєва - почесний професор університету Парижа імені Дені Дідро і запрошений професор Колумбійського університету в Нью-Йорку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram