ГоловнаКультура

У столиці 26-й раз вручили театральну премію "Київська пектораль"

У 2017 році в столичних театрах відбулася рекордна кількість прем'єр - 84.

У столиці 26-й раз вручили театральну премію "Київська пектораль"
Фото: afisha.bigmir.net

У Київському драмтеатрі на Подолі відбулася урочиста церемонія вручення найстарішої в Україні професійної театральної премії "Київська пектораль" за 2017 рік.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Моя мрія - щоб "Київська пектораль", яка є дійсно великим брендом, мала одну з номінацій, де відзначалися кращі роботи, театральні події не тільки в Києві, а й у цілому по Україні. Це дуже важливо", - зазначив міністр культури Євген Нищук.

Першу статуетку "За вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва" Нищук вручив народній артистці України Ларисі Кадочниковій.

Також спеціальною премією був відзначений проект Майстерні Миколи Рушковського і бібліотеки імені Лесі Українки "Театр у бібліотеці".

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам'ять одного із засновників премії - народного артиста України, композитора, професора Михайла Чембержі, який помер 5 березня цього року.

Почесною грамотою Верховної Ради "За особливі заслуги перед українським народом" був нагороджений народний артист України, художній керівник і директор Театру на Подолі Віталій Малахов.

Три "Київські пекторалі" отримав режисер Дмитро Богомазов: у номінаціях "За найкращу драматичну виставу" і "За найкращу режисерську роботу" - Е.Ажар, "Життя попереду" (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра), а також "За найкращу камерну виставу (виставу малої сцени)" - В. Шекспір, "12 ніч, або Що захочете" (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра).

У номінації "За найкращу музичну виставу" - Дж.Пуччіні, "Богема" - був нагороджений режисер Віталій Пальчиков (Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва).

"За найкраще виконання чоловічої ролі" нагороду отримав Лев Сомов - за роль Мадам Рози в спектаклі "Життя попереду" (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра).

"За найкраще виконання жіночої ролі" - Анжеліка Савченко за роль Патриції Хольман у спектаклі "Три товариші" (Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка).

"За найкраще виконання чоловічої ролі другого плану" - Антон Соловей за ролі Юрасика і Альберта в спектаклі "Тату, ти мене любив?", режисер Станіслав Жирков (Київський академічний театр "Золоті Ворота").

"За найкраще виконання жіночої ролі другого плану" - Катерина Кістень за роль Жінки в спектаклі "Двоє бідних румунів, які розмовляють польською" (Новий драматичний театр на Печерську).

"За найкраще пластичне рішення вистави" - Віктор Литвинов у виставі «За двома зайцями», балетмейстер-постановник Віктор Литвинов (Національний академічний театр опери та балету України ім.Т.Г. Шевченка).

"За найкращу сценографію" - Сергій Маслобойщиков у виставі "За двома зайцями" (Національний академічний театр опери та балету України ім.Т.Г. Шевченка).

"За найкращу музичну концепцію вистави" - Олександр Бегма у спектаклях "Життя попереду", "12 ніч, або Що захочете" (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра) і "Привиди" (Київська академічна майстерня театрального мистецтва "Сузір'я").

"За найкращий акторський дебют" - Вікторія Муштей, за роль Марлі у спектаклі "Бійцівський клуб", режисер Ігор Біліц (Київський театр "Актор").

"За найкращий режисерський дебют" - Анна Огій, спектакль "Холодна м'ята" (Український малий драматичний театр). Анна Огій як переможець у цій номінації також отримала запрошення від Віталія Малахова поставити спектакль в Театрі на Подолі.

У 2017 році в київських театрах відбулася рекордна кількість прем'єр - 84. Муніципальні столичні театри протягом минулого року відвідали понад 700 тисяч глядачів, а загальна кількість вистав перевищила 5 тисяч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram