ГоловнаКультура

Голова Нацради з ТБ запропонував дозволити фільм "Іронія долі"

Юрій Артеменко вважає, що закон потрібно змінювати.

Голова Нацради з ТБ запропонував дозволити фільм "Іронія долі"
Фото: Кадр из фильма "Ирония судьбы"

Голова Нацради з питань теле- і радіомовлення Юрій Артеменко вважає, що автоматична заборона в Україні фільмів, якщо в них грають актори, занесені Міністерством культури до "чорного списку",  є невиправданою.

Про це він сказав у коментарі LB.ua.

"Проблема з так званими "чорними списками" існує в нас давно - через те, що людина занесена до "чорного списку", у нас забороняється демонстрація фільму, в якому вона знімалася. Але сам фільм не несе пропаганди та має міжнародне визнання. Однак чисто за формальними ознаками ці фільми заборонені у нас до показу", - нагадав він.

Як приклади Артеменко назвав фільми "Життя Пі" та "Іронія долі".

"Життя Пі" - переможець "Оскара", фільм, який отримав безліч премій. Але Жерар Депардьє, як на мене, алкоголік, який то в Росії, то не в Росії. Це казна що! Можливо, у людини щось з віком або ще щось зі станом душі. Він потрапляє до цього списку, оскільки він неправильно висловився щодо України. У фільмі "Життя Пі" він грає дві хвилини, він там замаскований під афроамериканця, чорного. Його там взагалі ніхто не впізнає. Але за формальною ознакою цей фільм заборонено у нас до показу. Аналогічна ситуація з "Іронія долі", де грає Тализіна, яка підписала звернення щодо Криму. Хоча не факт, підписала вона його чи її просто використали. Але там же грає Ахеджакова, яка рвала серце за Україну. Фільм не має політичних моментів, але ми його заборонили через той самий принцип", - нагадав він.

Артеменко вважає, що чинний закон має бути змінений.

"Особам потрібно забороняти в'їзд в Україну, потрібно порушувати проти них кримінальні справи, садити в тюрми. А фільми оцінювати з погляду, несуть вони загрозу Україні чи ні. Це велика дискусія. Закон потрібно модернізувати", - підсумував він.

Нагадаємо, законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України" внесені зміни до закону "Про кінематографію", якими передбачено, що Держкіно відмовляє у видачі або припиняє дію вже виданого державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, зокрема, якщо одним з учасників фільму є фізична особа, яку включено до Переліку осіб, котрі створюють загрозу національній безпеці.

Перелік таких осіб складає Міністерство культури на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Натепер у цьому "чорному списку" 131 людина.

У січні Нацрада з ТБ призначила позапланові перевірки телеканалів "Інтер" і СТБ за показ радянських фільмів за участю акторів, які занесені до Переліку осіб, що становлять загрозу національній безпеці України. Ці телеканали, зокрема, показали фільм "Іронія долі".         

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram