ГоловнаКультура

​Історії перемог: які документальні фільми покажуть на фестивалі американського кіно

З 27 лютого по 5 березня у Києві відбудеться 8-й Фестиваль незалежного американського кіно. Окрім програми ігрового кіно, де покажуть номинантів на «Оскар» - «Три білборди біля Еббінга, Міссурі», «Леді Бьорд», «Примарна нитка, цього року буде представлена документальна програма з семи повнометражних та чотирьох короткометражних фільмів.

Аляска і Нью Йорк, малі та старі, багаті та бідні, село і місто, школи і в’язниці – все це потрапило в об’єктив американських документалістів. Це далеко не завжди історії успіху, але кожний фільм так чи інакше розповідає про перемогу, хоча б над самим собою.

LB.ua пропонує гід документальною програмою фестивалю.

«Школа 911» Тіма Уоррена

Фото: highschool911.com

Фільм має на меті спростувати вікові стереотипи по відношенню до дітей. В місті Даріен, штат Коннектикут, функціонує служба швидкої допомоги, якою керують учні з місцевої школи. Режисер фільму сам в підлітковому віці був членом такої медичної команди. Діти рятують людські життя на рівні з дорослими, їм не роблять ніяких послаблень. Вони завжди мають бути готовими до виклику – чи то вночі, чи посеред уроку.

Яким чином їм це вдається і в чому важливість подібного соціального проекту, можна пересвідчитися під час фільму та запитати режисера особисто. Тім Уоррен приїде в Україну, щоб представити фільм.

Показ фільму відбудеться 28 лютого в кінотеатрі «Київ».

«Класовий поділ» Марка Левіна

Фото: imdb.com

Неподалік від Нью-Йоркського High Line Park розташовані елітна і звичайна школи. Це не звичайний парк, а колишня залізнична лінія, яка була побудована в 1930-х, щоб з’єднати заводи і склади. З розвитком автомобільних шляхів, вона стала непотрібною. Та на початку 2000-х архітектори-ентузіасти перетворили її на парк. Це сприяло тому, що район, який з колись потужного робітничого перетворився на депресивний, став привабливим для інвесторів. Поряд з бідними кварталами почали з’являтися елітне житло та школи.

Попри територіальну близькість, соціальна прірва між учнями здається нездоланною. Діти, на відміну від дорослих, не сприймають це як даність, а намагаються щось змінити. Дві учениці елітної школи розробляють соціальний проект, що має познайомити однолітків, які навчаються поряд. Режисер намагається з’ясувати, чи можливо зруйнувати класовий поділ.

Показ фільму відбудеться 1 та 3 березня в кінотеатрі «Київ».

«Ойлер: Один рік, одна школа» Емі Скотт

Фото: imdb.com

Рік життя випускного класу однієї з державних шкіл в бідному районі Цинциннаті. Для будь-якого цей рік є важливим і вирішальним, та для тих дітей, чиї батьки не можуть гарантувати фінансову підтримку при вступі, він ще й надзвичайно складний. Усвідомлення цього в багатьох учнів породжує песимізм і байдужість до навчання.

Тому директору школи доводиться працювати персонально з кожним випускником. Він їздить містом в пошуках учнів, агітує їх відвідувати заняття, тренує і надихає перед грою шкільну баскетбольну команду, підтримує на профорієнтаційних тестах. Словом, віддається роботі в школі цілком. Хоча над ним нависла загроза звільнення.

Показ фільму відбудеться 2 та 5 березня в кінотеатрі «Київ».

«Ті-Рекс: Її боротьба за золото» Закарі Канепарі та Дрі Купера

Фото: imdb.com

Спортивні драми, зазвичай, створюються за однією моделлю – «з низин до вершин», показуючи шлях через біль, кров, низку невдач до тріумфу. Героїня цього документального фільму –17-річна Клареса «Ті-Рекс» Шилдз, яка бере участь в Олімпійських іграх, де вперше у програму включено жіночий бокс.

Їй це дається непросто: окрім виснажливих тренувань, їй потрібно весь час боротися зі статевими та віковими стереотипами. Та молода, амбітна дівчина перемагає на Олімпіаді. На цьому, зазвичай, всі голівудські фільми закінчуються. Та в цій стрічці, як і в житті, тільки починається найскладніший період – випробування славою.

Після змагань дівчина прокидається відомою, з нею фотографуються, беруть автографи і запрошують на телебачення. Та на одному з телешоу на питання: що вона планує робити далі, зависає тривожна пауза.

Показ фільму відбудеться 2 та 3 березня в кінотеатрі «Київ».

«Я штовхатиму тебе» Криса Карчера та Террі Періша

Фото: aiffua.com

Два друга вирішують відправитися у мандрівку північною Іспанією Але один з них – майже повністю паралізований і пересувається на інвалідному візку. Та його друг заприсягнувся, що штовхатиме його попри все. Тридцять п’ять днів подорожі – це безперервні перипетії, бо це не проста прогулянка рівними міськими дорогами, їхній шлях пролягає через гори і круті схили, в спеку і під проливним дощем. В середині подорожі на межі нервового зриву перебувають обидва.

Не можна однозначно сказати, кому з них складніше – тому, хто штовхає, пересилюючи біль і втому, чи тому, хто сидить в кріслі та відчуває свою безпорадність. Для героїв це не просто подорож, а справжнє випробування - фізичне і духовне, з катарсисом в кінці, який переживають і глядачі.

Показ фільму відбудеться 1 та 4 березня в кінотеатрі «Київ».

«У пошуках Колтрейна» Джона Шейнфельда

Фото: imdb.com

Джон Колтрейн – легендарний музикант та композитор, який не лише назавжди вписаний в історію джазу, але й той, хто багато в чому визначив її.

Додаючи містичного антуражу та дещо згустивши фарби трагічності, розказана історія життя і творчості артиста.

Фільм буде цікавим як його прихильникам, так і тим, хто не був з ним знайомим до цього. Для перших це можливість переглянути кадри домашнього архіву та уривки з щоденника музиканта. А для неофітів в фільмі добре викладена біографія і аналіз творчості Колтрейна.

Показ фільму відбудеться 28 лютого та 4 березня в кінотеатрі «Київ».

«Правдиве судження» Джеймі Мелтцера

Фото: imdb.com

Стрічка отримала приз журі, як найкращий повнометражний документальний фільм на фестивалі Tribeca 2017 році.

Троє колишніх в’язнів створюють групу, яка займається розслідуванням справ помилково засуджених. Самі герої перебували в подібних ситуаціях, тому вони чудово розуміють своїх клієнтів і те, як можуть приховуватися помилки в розслідуванні справи. Їхня робота приносить результати, що демонструє недоліки американської судової системи, а також те, що можливо добитися правди навіть перебуваючи за ґратами.

Для глядачів картина буде цікавою не лише піднятою проблемою, а й формою подачі матеріалу. Режисер використовує прийом документальної реконструкції, візуалізуючи спогади героїв через анімацію, що додає ще більшої динаміки захопливому сюжету.

Показ фільму відбудеться 3 та 4 березня в кінотеатрі «Київ».

AFS: Коротко. Збірка короткого метру

Фото: aiffua.com

«Я – юпік» Натана Голона та Даніеля Анастасіона

Фільм створювався як частина документального серіалу для американського спортивного каналу ESPN, та вже з перших кадрів стає зрозуміло, що він виходить за межі спортивної теми. На екрані - безлюдний засніжений простір, лише десь далеко видніється одинока людська постать – це герой фільму, який наближається до нас, проводить порожніми вуличками селища і вводить в спортивний зал, де грають в баскетбол.

Герой фільму - юпік, тобто представник корінного населення Аляски. Він, який як і більшість його однолітків, росте і формується між традиційною юпікською та сучасною американською культурами.

Ця картина не стільки про те, що на Алясці баскетбол - ледь не всенародна гра, скільки про поглинання традиційного сучасним, в результаті чого від першого залишаються лише формальні прояви. Так наприклад, група підтримки місцевої команди більше схожа на шаманів, ніж на чирлідерів з американських фільмів.

«Скрипка Джо» Каані Купермана та Рафаеля Нойгаузена

Сентиментальна історія про красу безкорисливих вчинків. Джо пережив війну, Голокост, радянські табори і весь час не розлучався зі своєю скрипкою. Вона була одночасно талісманом і розрадою. В сучасній Америці їй не потрібно ні від чого захищати свого власника, але вона може допомогти іншій людині. Тому він віддає скрипку у дитячу музичну школу. Щаслива власниця - дванадцятирічна талановита дівчинка, яка не могла собі дозволити такий дорогий інструмент.

«Останній сільський танець» Джейсона Артурза, Теда Річардсона

Фермер Ренді Льюїс влаштовує сільську дискотеку на другому поверсі свого сараю, вдягає старі туфлі для танців і запрошує все селище на свято. Здається, що дерев’яна підлога може в будь-який момент не витримати і провалитися. Все проходить чудово, от тільки біда – рвуться старі черевики. Вранці герой повертається до тяжкої буденної праці.

Та над його господарством також нависла небезпека. Воно знаходиться в складному економічному становищі, потрібні кардинальні зміни, щоб його зберегти. Фермер водночас купує нові черевики і встановлює нову техніку для мінімізації ручної праці. Тепер молоко з ферми буде розливатися в пляшки і продаватися у магазинах.

«Чайнатаун назавжди» Джеймса К'ю Чана

Художник Френк Вонга створює надзвичайно точні мініатюри кімнат Сан-Франциського Чайнатайну 1940-1950-х років. Він матеріалізує власні дитячі спогади. Роботи майстра передають атмосферу і настрій так добре, що його ровесники впізнають в них свої кімнати, вулиці, крамнички.

Показ збірки короткометражних фільмів відбудеться 2 та 3 березня в кінотеатрі «Київ».

***Американське кіно вже давно стало звичним і впізнаваним для глядачів з будь-якого куточку світу. Більше того, формат, коли більшість екранного часу експерт чи герой фільму сидить перед камерою і щось розповідає, і його лише зрідка перебивають кадри хроніки і чи повсякденних справ героя, в багатьох і асоціюється з тим, яким має бути документальне кіно.

Цьогорічна програма не здивує експериментами з формами, але серйозність піднятих тем розповість нам про актуальні для американського суспільства проблеми.

Соціальна нерівність в країні рівних можливостей, зворотній бік слави відомих артистів та спортсменів, культурна асиміляція корінних народів США, проблеми дітей у світі дорослих – спектр тем дуже широкий. Та об’єднує всі ці фільми – сильна драматургічна основа, цікавий герой і фінал, в якому є натяк на те, що все буде добре.

Альона ПензійАльона Пензій, Журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram