ГоловнаКультура

Франція оголосила рукопис "120 днів Содому" національним надбанням

Так рукопис маркіза де Сада врятували від продажу на аукціоні.

Франція оголосила рукопис "120 днів Содому" національним надбанням
Копия рукописи "120 дней Содома"
Фото: wikipedia.org

Французький уряд вирішив оголосити рукопис "120 днів Содому" маркіза де Сада національним надбанням, щоб не допустити його продажу на аукціоні.

Як повідомляє The Guardian, манускрипт відкликали з аукціону Aguttes, разом з "Маніфестом сюрреалізму" Андре Бретона, і заборонили їх вивозити з Франції.

"120 днів Содому"- відомий роман французького письменника маркіза де Сада 1785 року, який тривалий час був забороненим в Європі. Наприклад, в Британії його не дозволяли публікувати до 50-х років ХХ століття. Рукопис повинні були продати за попередньою ціною в розмірі 6 млн євро в середу. Рукопис Бретона оцінили в 4 млн євро.

В аукціонному домі стверджують, що міністерство культури Франції обіцяло купити рукописи де Сада і Бретона "за ринковими цінами".

Документи повинні були виставити на аукціоні разом з лотами, якими володіла французька інвестиційна фірма Aristophil, що закрилася два роки тому після скандалу, пов'язаного з присвоєнням 1 млрд доларів інвесторів. Суд конфіскував 130 тисяч історичних документів з архівів фірми Aristophil. Вважалося, що у фірми - одна з найбільших приватних колекцій французької літератури та історичних документів у світі.

Нагадаємо, в цьому році на аукціоні продали картину Леонардо да Вінчі "Рятівник світу" за рекордні 450 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram