ГоловнаКультура

Померла археолог Лариса Крушельницька

Відомий учений померла на 90 році життя.

Померла археолог Лариса Крушельницька
Фото: http://galinfo.com.ua

На 90 році життя померла український археолог, бібліотекознавець, доктор історичних наук, професор Лариса Крушельницька.

Про це повідомляє видання photo-lviv.in.ua.

Лариса Іванівна Крушельницька - єдина у світі жінка-археолог, яка організувала й успішно провела понад 50 археологічних експедицій, підсумком яких стали 206 наукових досліджень, з яких понад 170 опубліковані - зокрема, 8 монографій. Вона відкрила і дослідила близько 60 пам'яток минувшини, що принесло їй визнання як в Україні, так і за кордоном.

Вона вперше провела розкопки в гірських районах Карпат, де виокремила низку виробничих осередків соляного виробництва.

Крушельницька обґрунтувала феномен розвитку земель Прикарпаття і Волині як контактної зони і периферійної території щодо етнокультурних масивів Східної і Центральної Європи. Дослідження на території Середнього Подністров'я дозволили Крушельницькій виокремити Непоротівську групу пам'ятників.

Крушельницька також була директором Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України, головою археологічної комісії Наукового товариства ім. Т. Шевченка, членом наукового товариства "Український історик" (США), членом Львівської організації ЮНЕСКО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram