ГоловнаКультура

У США померла дослідниця і мистецтвознавець Лінда Нохлін

Нохлін - автор відомого есе "Чому не було великих художниць?"

У США померла дослідниця і мистецтвознавець Лінда Нохлін
Фото: www.collegeart.org

29 жовтня у віці 86 років померла відомий історик і теоретик мистецтва, засновниця феміністського мистецтвознавства Лінда Нохлін.

Про це повідомляє ARTnews.

У 1971 році Нохлін опублікувала есе "Чому не було великих художниць?", яке стало відомим і вважається першим дослідженням у галузі феміністської теорії та історії мистецтва.

В есе Нохлін продемонструвала, що протягом століть структура суспільства та інституцій унеможливила реалізацію жінок у галузі мистецтва або їхній успіх тією ж мірою, що й успіх чоловіків, незалежно від здібностей, талантів або генія.

Лінда Нохлін народилася в 1931 році в Нью-Йорку, закінчила коледж Вассара і Колумбійський університет, захистила докторську дисертацію з історії мистецтва в Інституті образотворчих мистецтв Нью-Йоркського університету.

Викладала на кафедрі мистецтвознавства в Єльському та Нью-Йоркському університетах і Коледжі Вассара, в Інституті образотворчих мистецтв Нью-Йоркського університету, входила в консультативну раду Міжнародного фонду досліджень творів образотворчого мистецтва, була куратором низки виставок, присвячених історії та досягненням жінок у мистецтві.

Основними сферами наукових інтересів Лінди Нохлін були жінки в мистецтві, живопис і скульптура XIX століття, сучасне мистецтво і теорія мистецтва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram