ГоловнаКультура

Кількість експонатів, зниклих з Львівської галереї мистецтв, зросла до 621

Фонди музею розкрадали десятиліттями.

Кількість експонатів, зниклих з Львівської галереї мистецтв, зросла до 621
Фото: google.com.ua/maps

З Львівської національної галереї мистецтв імені Возницького пропав 621 музейний предмет. Про це повідомив гендиректор музею Тарас Возняк у коментарі львівському виданню Zaxid.net.

У січні 2017 року він вперше розповів про зникнення десятків книг, але тоді ще не були перевірені старовинні книги німецькою, польською та іншими мовами. У червні завершилася інвентаризація в Музеї мистецтва давньої української книги, що є частиною Львівської галереї мистецтв, за підсумками якої кількість зниклих експонатів сягнула 455.

Тепер перевірка торкнулася інших музейних комплексів.

"Коли ми взимку виявили зникнення старовинних книг, ми почали детальну інвентаризацію всіх музейних фондів. Виявилося, що в цілому не вистачає 621 твору мистецтва різних періодів, починаючи з XVI століття і закінчуючи XX століттям. Мені по пам'яті складно сказати, скільки яких художніх творів зникло і якось розділити їх на групи, але я точно знаю, що найбільшої кількості експонатів не дорахувалися у фондосховищі Олеського замку", - сказав Возняк.

Львівська галерея мистецтв, заснована у 1907 році, вважається одним з найбагатших музеїв України. Її фонди налічують понад 62 тисячі творів світового та національного мистецтва. До складу галереї входить 16 музейних комплексів і окремих невеликих музеїв, таких як музей "Русалка Дністрова", музей Івана Виговського, музеї-заповідники у Жовківському, Золочівському і Підгорецькому замках тощо.

Центральна будівля галереї - на вулиці Стефаника у Львові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram