ГоловнаКультура

Міністру культури Росії залишили вчений ступінь

Раніше у Володимира Мединського констатували відсутність базових наукових навичок.

Президія Вищої атестаційної комісії (ВАК) рекомендувала не позбавляти міністра культури Росії Володимира Мединського ступеня доктора історичних наук. Раніше за позбавлення наукового ступеня проголосувала експертна рада ВАК, заявивши про відсутність у Мединського базових навичок історика.

Як пише Бі-бі-сі, президія ВАК визнала безпідставними претензії до дисертації міністра і рекомендувала міністерству освіти залишити за ним ступінь доктора історичних наук. "За" це проголосували 14 членів ВАК, шість - "проти".

Тепер ВАК повинна передати свої рекомендації міністерству освіти і науки Росії. Згідно з положенням про присудження вчених ступенів, саме воно має ухвалити остаточне рішення. Найближчим часом буде підготовлено відповідний наказ.

"Я дуже щаслива, що все закінчилося", - сказала згодом міністр освіти Росії Ольга Васильєва.

Докторську дисертацію Мединський, тоді ще депутат Держдуми, захистив в Російському державному соціальному університеті (РДСУ) в червні 2011 року. Його робота називається "Проблеми об'єктивності у висвітленні російської історії другої половини XV-XVII століть".

Через п'ять років, у квітні 2015 року, доктори історичних наук В'ячеслав Козляков і Костянтин Єрусалимський, а також кандидат філологічних наук Іван Бабицький вимагали позбавити Мединського наукового ступеня. На їхню думку, його дисертацію "не можна вважати історичним дослідженням", тому що вона "рясніє грубими помилками".

Дисертація міністра подорожувала країною з одного університету в інший, і в результаті в липні спеціалізована вчена рада Бєлгородського державного університету розглянула її і не знайшла підстав для позбавлення міністра наукового ступеня. Однак 2 жовтня зробити це рекомендувала експертна рада ВАК, вирішення питання передали в президію.

За позбавлення Мединського докторського ступеня за спеціальністю "Вітчизняна історія" проголосували 17 членів експертної ради ВАК, троє були проти і один утримався. Свою позицію вони пояснили 14 жовтня, опублікувавши заяву у виданні "Троицкий вариант".

У ньому було сказано, що рекомендація ради позбавити Мединського наукового ступеня "спричинена аж ніяк не незгодою з його "баченням історії" або з його "патріотичною позицією". Негативно експерти оцінили якість виконаної Мединським роботи: "Констатується відсутність у претендента базових професійних навичок історика".

За два дні рішенням президії ВАК з її складу було виключено кількох вчених, зокрема головного ученого секретаря комісії Миколу Арістера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram