ГоловнаКультура

Продюсер "Ворошиловграда": Україна цікава західним студіям тільки дешевою робочою силою

"Приїжджають сюди знімати тільки тому, що тут співвідношення ціна-якість краще, ніж у європейських країнах".

Продюсер "Ворошиловграда": Україна цікава західним студіям тільки дешевою робочою силою
Владимир Яценко
Фото: Макс Левин

Продюсер Володимир Яценко, який очолює Громадську раду при Держкіно, вважає, що головною перевагою української кіноіндустрії на глобальному ринку зараз є дешева робоча сила. При цьому він попередив, що тільки-но економіка почне поліпшуватися і зарплати підуть угору, ця ситуація зміниться.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна, організованому в партнерстві з Реанімаційним пакетом реформ.

"Усе, що в нас є зараз - це дешева робоча сила. Але ця ситуація досить швидко мине", - заявив Яценко.

Він розповів, що саме через дешевизну в Україні знімають величезну кількість реклами для Європи.

"Ця індустрія кує круті англомовні кадри, на європейському рівні, а деякі й вище, для кіно. Ми знімали "Ворошиловград" - у мене половина команди була з реклами. Коли ми говоримо про сервіс для кінематографу, це теж відбувається, але це відбувається вже ніяк не за допомогою держави. Приїжджають сюди якісь люди щось знімати, але вони приїжджають сюди на свій страх і ризик, без підтримки і тільки завдяки тому, що тут співвідношення ціна-якість набагато краще, ніж у всіх європейських країнах. Як тільки в нас буде краще з економікою і будуть рости гонорари, зарплати, ця ситуація відразу закінчиться", - заявив він.

Продюсер вважає, що у зв'язку з цим державі потрібно вже зараз думати, як допомогти індустрії конкурувати з Болгарією, Румунією, Угорщиною.

"Що зробили в Болгарії. У них було щось на кшталт нашої студії Довженка - багаторічного монстра, який ніяк не може померти. У Болгарії під гарантії уряду туди зайшли голлівудські мейджори із зобов'язанням знімати певну кількість фільмів на рік. І це круто, тому що дає роботу індустрії, люди вчаться і потім починають працювати в національному кінематографі. А в нас кажуть - треба приватизувати, не треба приватизувати. Треба, друзі! Але жоден великий інвестор не зайде сюди без гарантій уряду. Це сотні мільйонів доларів інвестицій. Прийти, щоб потім умовний Солом'янський суд відібрав і віддав якомусь Васі? Ніхто цього робити не буде", - заявив він.

Нагадаємо, в березні 2017 року Верховна Рада прийняла закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні", але забула затвердити супутні законопроекти №3238-р, №3239-р, №3240, які вводять необхідні зміни до Податкового, Митного і Бюджетного кодексів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram