ГоловнаКультура

Букерівську премію отримав американський письменник Джордж Сондерс

Другий рік Букера вручають американцям.

Букерівську премію отримав американський письменник Джордж Сондерс
Фото: EPA/UPG

Американський письменник Джордж Сондерс отримав Букерівську премію за дебютний експериментальний роман "Лінкольн у Бардо".

Як повідомляє Бі-бі-сі, цей твір розповідає про Авраама Лінкольна, який приходить на могилу свого 11-річного сина Віллі, який помер від тифу. На кладовищі його навідують примари і потойбічні сили, що існують між життям і смертю. Вони ведуть між собою діалоги, перетворюючи роман на якесь дослідження смерті.

Судді назвали роман Сондерса "вкрай оригінальним" і "проникливим".

Одна із суддів Лола Янг сказала, що роман вирізняється серед інших тим, як за допомогою найрізноманітніших стильових прийомів автор оживив напівмертві душі.

58-річний Сондерс досі був відомий лише своїми оповіданнями. Дебютний роман зробив його фаворитом премії: ставки на його перемогу в букмекерських конторах становили 2:1. Це дев'ята книга його авторства.

Письменник отримає приз у розмірі 50 тис. фунтів (66,6 тис. доларів).

Букерівська премія (The Man Booker Prize) вважається головною британською книжковою нагородою і вручається з 1969 року.

Уже чотири роки Букерівську премію може отримати автор будь-якого роману, написаного англійською мовою, незалежно від його громадянства. До 2013 року премію вручали лише громадянам Великобританії, Ірландії і країн, що входять до Співдружності націй.

З 2013 року премію жодного разу не отримував британський автор. У 2013 і 2014 роках вона дісталася письменнику з Нової Зеландії, у 2015-му - з Ямайки (Марлон Джеймс), у 2016-му - зі США (Пол Бітті).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram