ГоловнаКультура

Українська влада практично ніколи не підтримувала художній процес, - мистецтвознавець

"Складно уявити, як сучасна держава може існувати без музею сучасного мистецтва".

Українська влада практично ніколи не підтримувала художній процес, - мистецтвознавець
Ольга Балашова
Фото: Макс Левин

Фестиваль молодих художників, який цього року проходить у Мистецькому Арсеналі і був ініційований Міністерством культури, - "перша ластівка, після якої може з'явитися музей сучасного мистецтва".

Таку думку висловила мистецтвознавець, заступниця директора Національного художнього музею з питань розвитку Ольга Балашова на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Якщо ви стежите за процесом, то помітили, що держава ніколи не ставила в порядок денний Комітету підтримку сучасного художнього процесу, - вважає Балашова. - Фестиваль молодих художників - це перша системна підтримка Мінкультом митців на державному рівні".

Балашова висловила надію, що фестиваль, який, згідно із задумом, повинен проводитися що два роки на базі різних інституцій, буде першим кроком для створення музею сучасного мистецтва в Україні.

"У мене гіпотеза, чому в Україні досі немає такого музею. Наша країна довгий час не була оформлена як держава і ми весь час жили з головою, обернутою назад. Зараз в Україні будуються меморіальні комплекси, що працюють із травматичною історією, - Голодомором, Бабиним Яром. Зрозуміло, чому так відбувається. Але ми ніколи не думали про себе в майбутньому часі", - додає вона.

Мистецтвознавець також вважає, що під час створення майбутнього музею сучасного мистецтва потрібно виробити модель, яка обмежила б вплив держави і приватних колекціонерів на утримання колекції музею.

На цьому етапі НХМУ, який бачить музей сучасного мистецтва своєю філією, працює над проектом оцифрування колекції - і своєї, і, можливо, приватних колекцій, у яких зберігаються зразки українського сучасного мистецтва. Нагадаємо, згідно з меморандумом, підписаним директорами Національного художнього музею і Музею революції гідності, в майбутньому будинку на Інститутській мали бути два музеї. Але в результаті політичних рішень на Інститутській буде тільки музей Майдану, а питання про створення Музею сучасного мистецтва поки що взагалі ніхто не порушує, крім НХМУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram