ГоловнаКультура

Мінкультури буде шукати варіанти відновлення графіті на Грушевського

Подібні арт-об'єкти можуть заховати під скло.

Мінкультури буде шукати варіанти відновлення графіті на Грушевського
Фото: Владислав Мусиенко

Міністерство культури буде шукати варіанти відновлення графіті "Ікони революції" на вулиці Грушевського, 4 в Києві.

Про це повідомив міністр культури Євген Нищук в фейсбуці.

"З великим жалем дізнався про знищення графіті на вулиці Грушевського - так званих "Ікон Революції". Зізнаюся, був приголомшений цією новиною. Здавалося б, після подій Революції Гідності, свідками та учасниками якої ми були, після Небесної Сотні, на третій рік війни такі речі повинні бути неможливими і неприпустимими ... Щодо "Ікон Революції", то будемо шукати з колегами варіанти їх відновлення в тій чи іншій мірі", - написав Нищук.

"Ці графічні картини несли в собі дух нашої боротьби. Шевченко, Леся, Франко - наші пророки - були з нами пліч-о-пліч на Майдані. Ми "рвали ланцюги", а вони були нашими оберегами.Не знаю, чим керувалися ініціатори цієї "геніальної ідеї", а більше - не можу уявити, у кого могла піднятися рука просто їх змити. Одне знаю - це було неприпустимо і недалекоглядно", - прокоментував міністр знищення графіті.

Він зазначив, що планує зустрітися днями з представниками Києва і Музею Революції Гідності, щоб обговорити можливості внесення подібних арт-об'єктів до переліку пам'яток історії та варіанти їх збереження, на зразок заскленого фрагмента однієї з колон Головпоштамту, розписаної за часів Помаранчевої революції.

Нагадаємо, "Ікони революції" з портретами і цитатами Лесі Українки, Івана Франка і Тараса Шевченка створено художником під ніком Sociopath 10 лютого 2014 року під час обстрілу Майдану. Вони знаходилися на самому початку вулиці Грушевського.

2 вересня 2017 року стало відомо, що графіті були знищені.

Будинки на вулиці Грушевського (номер 1, 2, 3 і 4) були внесені до реєстру пам'яток місцевого значення міста Києва наказом Мінкульту від 15 жовтня 2014 року (наказ №869). Назва об'єкта - "Місце бойових дій і масової загибелі громадян в районі вулиці Грушевського в Києві під час акцій протесту в лютому 2014 року", охоронний номер 937-Кв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram