ГоловнаКультура

Аналіз голлівудських сценаріїв показав, що в чоловіків у кіно вдвічі більше діалогів, ніж у жінок

Дослідники проаналізували 1000 кіносценаріїв.

Аналіз голлівудських сценаріїв показав, що в чоловіків у кіно вдвічі більше діалогів, ніж у жінок
Фото: Collider

Лабораторія аналізу та інтерпретації сигналів Інженерної школи Вітербо при Університеті Південної Каліфорнії проаналізувала близько 1000 кіносценаріїв на предмет расової, гендерної та вікової нерівності.

Підсумки дослідження були опубліковані на сайті навчального закладу.

У Лабораторії використовували нові розробки в поєднанні з уже існуючими інструментами пізнання і розвитку мови.

Під час дослідження було виявлено, що в чоловіків було 37 000 діалогів, а у жінок трохи більш ніж 15 000.

Роботу в Голлівуді також частіше отримують чоловіки: чоловіків-сценаристів у 7 разів більше, ніж жінок. У випадку з режисерами кількість чоловіків більша в 12 разів. Кількість продюсерів-чоловіків утричі більша порівняно з продюсерами-жінками.

Аналізуючи діалоги представників різних рас, учені дійшли висновку, що темношкірі персонажі частіше за інших лихословлять на екрані, латиноамериканці - говорять на теми, пов'язані з сексуальністю. Діалоги жіночих персонажів в основному носять позитивний характер, а їхні міркування пов'язані з сімейними цінностями. Дослідники дорікнули сценаристам у зміцненні сформованих стереотипів.

Один з авторів дослідження, Аніл Рамакришна, стверджує: "Письменники свідомо чи підсвідомо погоджуються з встановленими гендерними нормами, які впливають на їхній вибір слів. В ідеальному світі стать є допоміжним чинником, і не має ніякого відношення до того, як представлені актори і що вони говорять".

Вчені досліджували також значимість жіночих ролей. Вони змоделювали сюжети сценаріїв без героїнь: на зміст кінострічки це майже не вплинуло, за винятком фільмів жахів, де жінкам відводяться ролі жертв.

Нагадаємо, раніше популярна база фільмів IMDb створила окремий каталог фільмів, в яких велику роль зіграли жінки.

У 2014 році було створено F-рейтинг (female - жіночий), який присуджують фільмам, де жінка - або режисер, або сценарист, або грає головну роль, або все разом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram