ГоловнаКультура

Вищий госпсуд визнав законною передачу в музей колекції Градобанку

Колекція картин формувалася з 1991 року і налічує 735 екземплярів.

Вищий госпсуд визнав законною передачу в музей колекції Градобанку
Фото: Макс Требухов

Вищий господарський суд 13 липня підтвердив законність рішення про передачу Національному художньому музею унікальної колекції образотворчого мистецтва Градобанку, в яку входять 735 картин відомих художників.

Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури.

Колекція формувалася Градобанком з 1991 року, в неї входять картини відомих сучасних українських художників Володимира Бовкуна, Юрія Сенченка, Олега Тістола, Леоніда Вартіванова, Олександра Гнилицького, Дмитра Кавсана, Тіберія Сільваші, Анатолія Криволапа, а також твори художників кінця XIX - початку ХХ століття: Євгена Ткаченка, Миколи Пимоненка, Сергія Світославського.

У 1996 році Градобанк - один з найбільших на той час в Україні - зазнав краху. Його голову Віктора Жердицького звинуватили в привласненні грошей, які Німеччина виділила на компенсації українцям-остарбайтерам часів Другої світової війни. Жердицького двічі брали під арешт і двічі виправдовували, першого разу - в Україні, другого - в Німеччині.

Колекція послужила заставою під кредит від Нацбанку. Цей кредит Градобанк так і не зміг повернути. У 2000 році його остаточно визнали банкрутом. Картини належало продати за борги на аукціоні, але торги не відбулися - їх ще в 1998 році заборонила Верховна Рада. А 2004 року вона прийняла закон про визнання колекції національним культурним надбанням.

Нацбанк мав передати картини в Національний художній музей. Але зробив це тільки в жовтні 2016 року після тривалих судових розглядів.

Незабаром після цього представники Градобанку спробували оскаржити рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram