ГоловнаКультура

НХМУ виступив з ініціативою заснування Музею сучасного мистецтва

Очікується, що новий музей має запрацювати до 2021 року.

НХМУ виступив з ініціативою заснування Музею сучасного мистецтва
Фото: stedleyart.com

Національний художній музей України виступив з ініціативою створити в Україні Музей сучасного мистецтва.

Про це йдеться в заяві музею на його офіційній сторінці у фейсбуці.

Згідно з текстом заяви, музей повинен отримати приміщення і почати виставкову діяльність до 2021 року.

До того моменту на базі НХМУ буде функціонувати робоча дослідницька група, яка розроблятиме візію, механізми функціонування музею і законодавчу базу.

Музей сучасного мистецтва буде працювати як структурний підрозділ НХМУ з власною програмою, функціями і завданням.

Перш ніж музей відкриється, група створить відкриту онлайн-платформу з віртуальною колекцією на основі творів з фондів НХМУ, приватних колекцій, архівів художників і їхніх сімей.

Фінансує проект "Коло друзів НХМУ" - меценати, які підтримують музей.

"Для НХМУ  ідея створення музею сучасного мистецтва має певну історію, – коментують для LB.ua представники музею. - Достатньо згадати ініціативу відомих художників  Ігоря Подольчака й Ігоря Дюрича, які 2004 року оголосили про створення Громадської колекції сучасного мистецтва в нашому музеї. З 2009 року поповнення колекції сучасного мистецтва стало систематичним, а 2013 року музей створив нову категорію збереження “mixed media”,  куди почали надходити відео, фотографії, об’єкти, інсталяції тощо. Колекція творів сучасного мистецтва в музеї постійно розширюється та потребує інноваційних підходів до зберігання, експонування, дослідження. Тож створення нового музею є логічним важливим кроком".

"Відсутність Музею сучасного мистецтва у країні з таким інтенсивним художнім життям виглядає абсурдним непорозумінням, - говорить Ольга Балашова, мистецтвознавець і учасниця робочої групи. - Художники, колекціонери, активісти та прості глядачі мають свої причини потребувати появи цієї інституції і неодноразово заявляли про свій інтерес та бажання працювати над її створенням".

До робочої групи увійшли завідувачка відділом мистецтва XX-XXI століть НХМУ Оксана Баршинова, мистецтвознавці і старші наукові співробітниці цього відділу Дарина Якимова і Тетяна Жмурко, мистецтвознавці Ольга Балашова, Лізавета Герман, Дмитро Голець і кураторка Марія Ланько.

Стратегічні питання, що стосуються роботи майбутнього музею, будуть обговорювати з Експертною радою, куди увійшло 17 осіб, серед яких мистецтвознавець Едуард Димшиц, куратор і критик Костянтин Дорошенко, художниці і художники Алевтина Кахідзе, Лада Наконечна, Олексій Радинський, Олександр Ройтбурд, Тіберій Сільваші, кураторки Наталія Маценко, Олена Червоник, куратор Михайло Рашковецький, фотограф Віктор Марущенко, мистецтвознавці Тетяна Кочубинська, Галина Скляренко, Олександр Соловйов, Валерій Сахарук і дослідник Богдан Шумилович.

Нагадаємо, раніше директорка НХМУ Юлія Литвинець заявляла, що музей сучасного мистецтва може відкритися в приміщенні на Інститутській, де збираються розмістити Музей Майдану. Поки що НХМУ веде переговори з органами державного управління про те, де розміститься музей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram