ГоловнаКультура

У київському музеї представили результати дослідження сектора культурної спадщини в Україні

Дослідження і опитування провели експерти з США і Литви.

У київському музеї представили результати дослідження сектора культурної спадщини в Україні
Фото: stedleyart.com

У Національному художньому музеї України пройшла презентація результатів дослідження сфери охорони культурної спадщини в Україні.

Експерти в музейній сфері Лінда Норріс (США) і Вайва Ланкеліене (Литва) презентували доповідь з аналізом українського профільного законодавства і опитування, в якому взяли участь музейні фахівці з України.

Зокрема, респонденти відповідали на запитання про найбільші проблеми галузі, збереження радянської спадщини і зв'язок спадщини з національною ідентичністю.

Так, 87% респондентів вважають, що потрібно зберігати об'єкти радянської спадщини, тоді як 7% вважають, що цього робити не потрібно.

Фото: Скриншот документа

Учасники опитування також відповіли на запитання, чому культурна спадщина України є важливою:

Фото: Скриншот

Повний документ з результатами опитування можна завантажити за посиланням.

Експерти також представили доповідь про стан сфери культурної спадщини в Україні.

Серед основних проблем у сфері культурної спадщини експерти виділили застаріле законодавство, відсутність стратегічного планування, відсутність цифрових архівів, обмежене фінансування, формування "єдиної" національної пам'яті замість пошуку спільної історичної пам'яті.

Згідно з доповіддю, українські музеї в своїй роботі орієнтовані всередину (на те, що зручніше для співробітників або керівництва), а не назовні (на те, що було б корисним для відвідувачів або громад); не здійснюють стратегічного планування; не навчаються сучасній музейній справі; а також страждають від нерозвиненої музейної мережі, втрат у музейних фондах і відсутність стандартів у професії.

Серед переваг у цій сфері відзначають підвищений інтерес до культурної спадщини в Україні, відповідальність за зміни після Майдану, бажання перевідкрити і переосмислити історію і культуру України, а також серйозні ініціативи в сфері культури, децентралізацію і акцент на діалозі та взаєморозумінні в роботі.

У зв'язку з цим Лінда Норріс і Вайва Ланкеліене рекомендують внести зміни в закон "Про музеї та музейну справу", створити прозорі умови для фінансування музеїв, визнати все, що зберігається в музейних фондах, державною власністю і ввести суворі вимоги до обліку пам'яток культурної спадщини і об'єктів зберігання в музеях; надати професійну підготовку тим фахівцям у Мінкульті, які займаються музеями; інвентаризувати сектор культурної спадщини на державному рівні.

У доповіді містяться докладні рекомендації для музейників. Ознайомитися з повним документом можна за посиланням.

Дослідження було ініційоване програмою Європейського союзу "Культура і креативність".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram