ГоловнаКультура

До Книжкового Арсеналу вийде повне зібрання творів Михайля Семенка

Презентацію супроводжуватиме дискусія про український авангард.

До Книжкового Арсеналу вийде повне зібрання творів Михайля Семенка
Фото: Темпора

До Книжкового Арсеналу вийде повне зібрання творів українського поета-авангардиста, теоретика українського футуризму Михайля Семенка.

Чотиритомник виходить у видавництві "Темпора", що вже кілька років заново випускає твори українських письменників епохи авангарду.

"Повне зібрання творів" Михайля Семенка почало виходити ще наприкінці 1920-х років, - ідеться в передмові до видання. - Перший том під назвою "Арії трьох П'єро" здали в друк 88 років тому. Другий том "У садах безрозних" вийшов наступного року. ... Третій том підписали до друку 1 липня 1931-го і в тому ж році встигли віддрукувати".

Укладачі зазначають, що Семенко сам готував усі роботи - відбирав тексти, датував і об'єднував у книги. Коли виходив третій том, у Семенка вже вийшли три нові книжки і були зібрані вірші для четвертої, які повинні були увійти в наступний том "Зібрання". З невідомих причин видання зупинилося на трьох томах. "Як задумував цей проект автор, що йому обіцяли у видавництві, скільки всього повинно було бути томів, які твори і в якому порядку мав намір їх включити Семенко - невідомо".

У новому виданні перші три томи зроблені так, як їх задумував автор, а четвертий - спроба уявити, яким би його зробив Семенко. До останнього тому увійшли вірші, памфлети, поеми, яких не було в перших трьох томах і які були в книжках, виданих уже після тритомника.

У видавництві додають, що у всіх випадках зберегли оригінальний правопис.

У зв'язку з презентацією збірки на Книжковому Арсеналі пройде дискусія "У садах безрозних: український авангард на роздоріжжі світової культури". У ній візьмуть участь мистецтвознавець Дмитро Горбачов, директор Центру Довженка Іван Козленко, мовознавець Микола Сулима та літературознавець Ярина Цимбал. Дискусія відбудеться 17 травня о 19:00 в залі "Редакторський кабінет Еллана-Блакитного".

Нагадаємо, Книжковий Арсенал триватиме з 17 по 21 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram