ГоловнаКультура

Каннський кінофестиваль змінить правила допуску фільмів до конкурсу з 2018 року

Нинішній фестиваль може бути останнім для фільмів, знятих компанією Netflix.

Каннський кінофестиваль змінить правила допуску фільмів до конкурсу з 2018 року
Фото: Festival de Cannes

Каннський кінофестиваль оголосив про нове правило допуску фільмів до основного конкурсу, яке набуде чинності з наступного року.

Про це йдеться в прес-релізі кіноогляду, оприлюдненому через чутки про зняття з конкурсу фільмів Ноа Баумбаха "Історії Мейеровіца" і "Окча" Пона Джун Хо, які зняті компанією Netflix.

Згідно з новим правилом, усі фільми, які братимуть участь у конкурсі Каннського кінофестивалю, повинні бути випущені у французький кінотеатральний прокат.

Після оголошення основного конкурсу 70-х Канн французькі кінотеатри виступили з вимогою випустити фільми Баумбаха і Пона Джун Хо в прокат після прем'єри на кінофестивалі. Згідно з французьким законодавством, стрімінгові платформи не можуть показувати фільми впродовж 36 місяців після показу в кінотеатрах.

"Упродовж багатьох років Netflix обходив французькі норми і правила оподаткування, - цитує Hollywood Reporter Федерацію французьких кінотеатрів. - Ці правила - основа фінансової структури кіноіндустрії в нашій країні, яка дозволяє створювати більшу частину французьких фільмів та іноземних фільмів, які потрапляють в основний конкурс [Каннського кінофестивалю]".

Очікувалося, що Netflix знайде компроміс із дистриб'юторами, і фільми, які потрапили в конкурс Канн, покажуть у кінотеатрах Франції одночасно з їх випуском на платформі.

При цьому в повідомленні Каннського кінофестивалю йдеться про те, що фестиваль просив Netflix випустити свої фільми в прокат у Франції, але домовленості про це так і не досягли. Через це почалися чутки про те, що фільми Netflix виключать з конкурсу. У Каннах заперечують цю можливість, відзначаючи, що фільми Баумбаха і Пона Джун Хо поборються за "Золоту пальмову гілку" в 2017 році.

"Фестиваль із радістю вітає нового оператора, який вирішив робити інвестиції в кіно, але хоче й надалі підтримувати традиційні формати показу кіно у Франції і в світі. В результаті, після наради з членами ради, Каннський кінофестиваль вирішив змінити правила: будь-який фільм, який бажає брати участь в основному конкурсі в Каннах, має бути потім показаний у французьких кінотеатрах. Нові правила набудуть чинності в 2018 році", - йдеться в прес-релізі.

Таким чином, 2017-й рік може стати останнім роком, коли фільми Netflix будуть показані в основному конкурсі Канн, якщо компанія не змінить своїх правил.

Нагадаємо, 70-й Каннський кінофестиваль стартує 17 травня і триватиме до 28 травня. В основному конкурсі покажуть новий фільм Сергія Лозниці "Лагідна", а в паралельній програмі "Двотижневик режисерів" бере участь фільм "Іній" Шарунаса Бартаса. В обох фільмах Україна вказана як ко-продюсер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram