ГоловнаСвіт

МЗС Нової Зеландії запропонувало Ізраїлю відновити дипломатичні відносини

Колеги новозеландського міністра закордонних справ назвали його заяву "необдуманою".

МЗС Нової Зеландії запропонувало Ізраїлю відновити дипломатичні відносини
Джерри Браунли
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Нової Зеландії Джеррі Браунлі запропонував уряду Ізраїлю відновити дипломатичні відносини.

Про це повідомляє видання New Zealand Herald

"Серед речей, які ми хотіли б вирішити доволі швидко, - повернення до тих відносин, які ми мали з Ізраїлем у минулому. Я написав листа (прем'єр-міністру Ізраїлю) Нетаньяху, вітаючи його з днем незалежності і висловлюючи бажання відновити ізраїльсько-новозеландські відносини", - заявив міністр.

Відзначається, що цей крок був однією із перших дій Браунлі на посаді міністра закордонних справ Нової Зеландії. Крім того, він уже назвав резолюцію Радбезу ООН щодо ізраїльських поселень, яку підтримала Нова Зеландія і через яку були припинені дипломатичні відносини між країнами, "передчасною".

Таке визначення викликало критику з боку колег Браунлі, деякі з них назвали такий коментар нового міністра "необдуманим" з огляду на те, що того ж дня прем'єр-міністр Білл Інгліш сказав, що підтримка резолюції відповідала політиці країни і що він не шкодує про співавторство Нової Зеландії.

У грудні 2016 року Єрусалим відкликав свого посла з Нової Зеландії і відклав приїзд новозеландського посла до Ізраїлю. Охолодження у відносинах стало реакцією на підтримку Новою Зеландією резолюції РБ ООН, що вимагала від Ізраїлю припинити будівництво поселень на окупованих палестинських територіях.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повинен був відвідати Ізраїль 27-28 грудня, але візит скасували через голосування України "за" резолюцію Радбезу ООН з вимогою припинити будівництво ізраїльських поселень на палестинських територіях. В Ізраїлі сприйняли це як недружній жест і відмовилися прийняти голову Кабміну.

У березні Гройсман і Нетаньяху поговорили по телефону і вирішили, що візит пройде в травні. Під час бесіди Гройсман і Нетаньяху також домовилися до кінця 2017 року завершити переговорний процес щодо створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Ізраїлем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram