ГоловнаКультура

Україну і Росію можуть відсторонити від "Євробачення" на три роки

Європейська мовна спілка вирішила, що обидві країни порушили правила конкурсу.

Україну і Росію можуть відсторонити від "Євробачення" на три роки
Фото: inshe.tv

Україну і Росію можуть відсторонити від участі в конкурсі "Євробачення" на три роки за порушення правил конкурсу.

Про це заявив голова керівного комітету Європейської мовної спілки Франк-Дітер Фрайлінг у коментарі німецькій ZDF.

За його словами, українська сторона порушила правила проведення конкурсу, не допустивши в країну учасницю з Росії Юлію Самойлову. "З української точки зору, правова ситуація зрозуміла, але з точки зору Європейського мовного союзу, це порушення статуту", - цитує Фрайлінг "Інтерфакс-Україна".

Росія теж порушила статут, проігнорувавши засідання з підготовки конкурсу в Києві, зазначив він. "Росіяни також порушували, тому що вони не брали участь у різних попередніх зустрічах у Києві, які були обов'язкові... Чи будуть санкції проти України і Росії? Так, повинні бути, тому що має місце порушення статуту", - сказав Фрайлінг.

Санкції Європейської мовної ради будуть розглядатися після закінчення "Євробачення-2017", а вердикт, імовірно, винесуть 12 червня.

Йдеться про заборону на участь у конкурсі з 2018-го по 2020 рік, грошовий штраф або виведення спонсорських акцій.

Нагадаємо, Росія вирішила відправити на конкурс "Євробачення" Юлію Самойлову, яка в 2015 році, порушуючи українське законодавство, виступила з концертом в окупованій Керчі. Через цей концерт Самойловій було заборонено в'їзд на територію України.

Росії було запропоновано замінити конкурсанта або організувати виступ Самойлової з-за кордону, але вона відмовилася. Російський "Перший канал" також вирішив не показувати київське "Євробачення".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram