ГоловнаКультура

Голлівудські сценаристи скасували страйк

Альянс продюсерів збільшить їм виплати на 130 млн доларів. 

Голлівудські сценаристи скасували страйк
Фото: EPA/UPG

Голлівудські сценаристи скасували страйк, який загрожував перервати випуск популярних серіалів і телевізійних шоу.

У ніч проти вівторка вони домовилися з представниками Альянсу продюсерів кіно і телебачення (AMPTP) щодо збільшення відрахувань із фільмів.

Як наголошується на сайті Гільдії сценаристів  США (WGA), мовиться про 130 млн доларів додаткових виплат.

Однією з головних причин, з якої сценаристи були готові вийти на страйк, став розвиток більш коротких сезонів телешоу. Дві третини серіалів нині складаються з 8-12 серій у сезоні, тоді як раніше їхня кількість варіювалося в діапазоні 22-24 серії. При цьому серіали стають кінематографічнішими і потребують набагато більше часу на зйомки. Зйомки епізоду, які раніше фільмували два тижні, тепер можуть тривати від трьох до чотирьох тижнів. Таким чином тижневий дохід сценаристів знижується.

Сценаристи домоглись, що стандартний термін роботи над епізодом тепер буде дорівнює 2,4 тижня. Робота, що виходить за цей проміжок часу, тепер потребуватиме додаткової оплати.

Також їм збільшать відрахування за покази на стрімінгових сервісах і гарантують збереження робочого місця при виході на декрет.

"Чи отримали ми все, чого хотіли? Ні. Всього, чого ми заслуговуємо? Звичайно, немає. Але завдяки вашій підтримці нам вдалося витребувати для членів гільдії на 130 мільйонів доларів більше, ніж нам збиралися дати", - написано у зверненні від імені переговорного комітету.

Останній великий страйк сценаристів проводився 2007-2008 років. Тоді акція тривала три місяці. Телеканали були змушені повторювати випуски телешоу, сезони багатьох серіалів вийшли в скороченому вигляді. За даними Інституту Майкла Мілкена, страйк обійшовся економіці Каліфорнії у 2,1 млрд доларів.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram