ГоловнаКультура

У Британському музеї пройде виставка про скіфів

Експонати привезуть з російського Ермітажу.

У Британському музеї пройде виставка про скіфів
Золотой объект, найденный в кургане Куль-Оба, из коллекции Британского музея
Фото: British Museum

У Британському музеї в Лондоні - головному історико-археологічному музеї Великобританії - пройде виставка про скіфів.

Як повідомляє The Art Newspaper, експонати, включаючи скіфське золото, привезуть у Лондон із російського Ермітажу. Загалом планують, що пітерський музей віддасть Британському музею на виставку близько 200 об'єктів.

У виданні зазначають, що виставка буде складатися з об'єктів, знайдених на території Росії і Казахстану. "Незважаючи на те, що важливі об'єкти знайшли в Україні, їх навряд привезуть на виставку, щоб уникнути політичних і юридичних ускладнень у контексті російської окупації Криму в 2014 році", - пише видання.

Куратором виставки про скіфів виступить доктор Джон Сімпсон, що спеціалізується на Близькому Сході.

Відзначають також, що музеї почали переговори про виставку декілька років тому - тоді ж, коли Британський музей вів переговори про передачу на тимчасову виставку в Ермітаж мармурової статуї Іліссоса з Парфенона. The Art Newspaper пише, що це було "історичне рішення", яке напевно спростило досягнення домовленості щодо скарбів скіфів. Представниця Британського музею при цьому не підтверджує, що ці передачі відбулися quid pro quo - "музеї давно співпрацюють, і передача Іліссоса була одиничним прикладом цього".

Виставка про цивілізацію скіфів проходитиме в Британському музеї з 14 вересня 2017 року по 12 січня 2018 року.

Нагадаємо, експонати виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", яка проходила в Амстердамі в 2014 році, досі знаходяться в Нідерландах. Окружний суд постановив, що об'єкти з виставки, які були привезені з кримських музеїв, повинні повернутися на материкову частину України. Але кримські музеї заявили, що подаватимуть апеляцію на це рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram