ГоловнаКультура

Порошенко підписав закон про держпідтримку кіно

Також підписано закон створення Українського культурного фонду.

Порошенко підписав закон про держпідтримку кіно
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закони "Про державну підтримку кінематографії в Україні" і "Про український культурний фонд".

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента.

Верховна Рада ухвалила закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні" 22 вересня 2016 року, проте Порошенко його ветував у листопаді.

23 березня 2017 року Верховна Рада врахувала поправки президента до цього документу.

Вони виключають із законопроекту норму про щомісячні відрахування від лотерей на користь кіноіндустрії. Планувалося, що їх загальний обсяг поступово збільшувався б з 21% в перший рік до 30% в п'ятий рік після набрання чинності закону в зв'язку з її невідповідністю Бюджетному кодексу. Відповідно, із законопроекту було вилучено положення про Державний фонд підтримки кінематографії, який повинні були наповнювати за рахунок лотерей.

Решту ключових нововведень є чинними.

Зокрема, закон вводить tax rebate - пропонується підтримати як українських, так і іноземних кіновиробників шляхом повернення їм 16,6% вкладених продюсерами засобів і 10% від витрат на акторські гонорари в Києві/ Севастополі і 4,5% в інших населених пунктах (в першій редакції частка рібейта була вищою). Передбачається, що таким чином вдасться залучити в Україну зарубіжних продюсерів, які будуть знімати тут кіно.

Без змін залишилася також частина законопроекту, присвячена захисту авторського права в сфері кінематографа. Документ передбачає, що піратський контент повинен бути заблокований власником сайту або провайдером послуг хостингу, якщо власник сайту не робить таке блокування.

Відзначимо, що неприйнятними залишилися три законопроекти, які вносять зміни до Митного, Бюджетного та Податкового кодексів (3238, 3239 і 3240), з тим, щоб основний законопроект після ухвалення запрацював.

Закон про Український культурний фонд також ухвалено 23 березня. Метою є сприяння розвитку культури і мистецтва України; забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального і духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національної культурної спадщини та підтримка культурного розмаїття.

Керувати Фондом буде наглядова рада і дирекція. Рада буде складатися з 8 чоловік, двох з яких буде визначати Президент, двох - Мінкульт, двох - установи культури, ще двох - громадські об'єднання і Голова фонду.

Голова фонду призначатиметься Мінкультом з числа кандидатур, визначених наглядовою радою.

Дирекція буде керувати діяльністю фонду, чий виконавчий директор буде вибиратися за результатами конкурсу.

Фонд буде займатися експертним відбором, фінансуванням і моніторингом виконання культурних і мистецьких проектів, надавати гранти і стипендії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram