ГоловнаКультура

У Києві покажуть виставу, засновану на історії Івана Дем'янюка

"Голокост Кабаре" поставлено за однойменною п'єсою канадського драматурга Джонатана Гарфінкеля.

У Києві покажуть виставу, засновану на історії Івана Дем'янюка
Фото с репетиции
Фото: Организаторы спектакля

28 квітня в Києві покажуть спектакль "Голокост Кабаре", що розповідає про судовий процес над Іваном Дем'янюком, визнаним винним у військових злочинах, які він скоїв як охоронець у концтаборах під час Другої світової війни.

Як повідомляють організатори, спектакль поставив київський театр "Мізантроп" - режисером виступив Ілля Мощицький, а постановка виконана за однойменною п'єсою канадського драматурга Джонатана Гарфінкеля.

У створенні вистави задіяно представників України, Росії, Канади та Ізраїлю.

Основа постановки і п'єси - історія життя Івана Дем'янюка, суд над яким проходив у 2009-2011 роках. За версією німецького слідства, Дем'янюк безпосередньо брав участь у знищенні щонайменше 27,9 тис. в'язнів у таборі Собібор, де служив наглядачем після полону. Суд Мюнхена визнав його винним у пособництві нацистам у роки Другої світової війни і засудив до п'яти років позбавлення волі. Однак вирок не набув чинності, Дем'янюку не довелося відбувати покарання у в'язниці. У березні 2012 року він помер у будинку для літніх людей у віці 91 року.

"Дем'янюк - більше, ніж простий обвинувачений, - зазначає в одному з інтерв'ю автор п'єси Джонатан Гарфінкель. - Він став символом спроби знайти винних у кошмарах Другої світової війни. Виникає відчуття, що на процесі йдеться вже не про нього, а про прагнення Німеччини юридично примиритися зі своїм минулим".

П'єса Гарфінкеля спричинила великий резонанс у Німеччині, Канаді та США. Російською мовою її поставили вперше.

Спектакль покажуть 28 квітня на сцені київського концерт-холу "Bel'etage".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram