ГоловнаКультура

Скандинавський меч вікінга і скіфський меч передали на дослідження

Фахівці проведуть радіоскопічний і радіографічний аналіз знахідок.

Скандинавський меч вікінга і скіфський меч передали на дослідження
Фото: mincult.kmu.gov.ua

Скандинавський меч вікінга, вилучений у чорних археологів на кордоні з Естонією, і скіфський меч, знайдений під Слов'янськом, передали на дослідження в Інститут електрозварювання імені Патона.

Про це повідомляють на сайті Міністерства культури.

Відзначають, що фахівці проведуть радіоскопічний і радіографічний аналіз знахідок.

Керівник відділу методів контролю Інституту, доктор технічних наук Володимир Троїцький сподівається, що проведене дослідження дасть доволі точний результат.

"Завдяки флеш-радіографії за відображенням і за іншими ознаками ми можемо побачити, що міститься під верхнім шаром меча", - зазначив Троїцький.

Художник реставратор, завідувач науково-дослідного відділу реставрації творів Національного науково-дослідного реставраційного центру Віктор Голуб зазначив, що результати рентгенографії дозволять правильно класифікувати унікальні знахідки.

"Сьогодні ми хочемо побачити руків'я, яке, як правило, декороване. Всі мечі можна класифікувати за віковими рамками і статусом воїна. Цікаво, що всі руків'я прикрашені по-різному - в різних техніках, манерах і стилях. Подібні до меча вікінга мечі впродовж двох століть були популярні і були на озброєнні у дуже великої кількості воїнів. Меч вікінга декорований дуже оригінальним зразком - масивне руків'я, прикрашене косими і прямими хрестами, які вже проглядаються з одного боку. На мою думку, після закінчення всіх процедур розпізнавання, меч увійде в світову історію", - сказав Голуб.

Нагадаємо, меч вікінга, інкрустований сріблом, співробітники Служби безпеки вилучили у контрабандистів.

Скіфський меч було знайдено під Слов'янськом у Донецькій області та передано місцевому краєзнавчому музею. Його довжина 75 см. Про солідний вік свідчить специфічне перехрестя "метелик" на руків'ї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram