ГоловнаКультура

Нацрада закликала організаторів "Євробачення" не тиснути на Україну через Самойлову

Нацрада закликала організаторів "Євробачення" не тиснути на Україну через Самойлову
Фото: inshe.tv

Наглядова рада Суспільної телерадіокомпанії закликає Європейську мовленнєву спілку (організатор "Євробачення") поважати суверенітет і територіальну цілісність України і не тиснути з приводу рішення про участь Росії в конкурсі.

Про це йдеться в заяві, опублікованій у відповідь на лист директора ЄМС Інгрід Делтенре з погрозами виключити Україну з пісенного конкурсу.

"Відвідавши Крим без дозволу української влади, Юлія Самойлова порушила суверенітет і закони України. Крім РФ, жодна інша країна, громадські мовники якої входять у Європейську мовленнєву спілку, не має підстав оскаржувати таку кваліфікацію дій Юлії Самойлової, оскільки жодна європейська країна не визнає приналежність Криму Росії", - йдеться в заяві.

Зазначають, що Україна поділяє негативні емоції з приводу того, що конкурс використовують як засіб протистояння між РФ і Україною.

"Однак нас дивує той факт, що "засмучення" і "злість" із цього приводу генеральний директор Європейської мовленнєвої спілки висловлює не російській, а українській стороні. Це істотно суперечить заявам пані Делтенре про "аполітичність" "Євробачення", оскільки фактично пані Делтенре стає на бік Росії", - підкреслили в Суспільній телерадіокомпанії, зазначивши, що Служба безпеки прийняла рішення щодо Самойлової в рамках своїх повноважень.

У зв'язку із цим український мовник закликав Делтенре "поважати суверенітет України, не перетворювати Європейську мовленнєву спілку на інструмент посилення чужих політичних маніпуляцій і не перешкоджати такими заявами нормальному і повноцінному проведенню конкурсу - як цього року, так і надалі.

"Закликаємо також уникати погроз щодо виключення України з числа учасників конкурсу "Євробачення", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, Росія вирішила відправити на конкурс "Євробачення" співачку Юлію Самойлову, яка 2015 року, порушивши українське законодавство, виступила з концертом в окупованій Керчі. Через цей концерт Самойловій було заборонено в'їзд на територію України.

Європейська мовленнєва спілка запропонувала влаштувати дистанційну участь Самойлової в конкурсі - транслювати її виступ під час конкурсу по супутнику. Однак "Первый канал", якому було зроблено таку пропозицію, відкинув її.

Директор Європейської мовленнєвої спілки Інгрід Делтенре заявила, що якщо найближчим часом не буде знайдено рішення про участь Росії в "Євробаченні", Україну можуть виключити з числа учасників конкурсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram