ГоловнаКультура

Правовласники зажадали покарати Україну за піратство

За рік влада нічого не зробила для захисту інтелектуальної власності.

Правовласники зажадали покарати Україну за піратство
Николай Княжицкий
Фото: Сергей Нужненко

Міжнародний альянс інтелектуальної власності (IIPA) звернувся до Торгової палати США з проханням зняти з України преференції безмитного ввезення окремих груп товарів через високий рівень піратства.

Про це під час круглого столу в Інституті Горшеніна повідомив народний депутат Микола Княжицький.

"Ми отримали звіт цього альянсу IIPA. Пропонується визнати для України пріоритетним введення заходів, передбачених законом 3081-д (ветований президентом). Пропонується ввести відповідальність за комфортінг, передбачену законом 3081-д. Реформа законодавства про охорону копірайту повинна враховувати всі положення, передбачені законом 3081-д", - сказав він.

"У результаті відсутності належного законодавства в Україні процвітає онлайн-піратство, проти якого немає ефективних механізмів боротьби. Хоча є позитивні чинники на зразок закриття EX.ua і FS.to, але цього вочевидь недостатньо, і ці закриття не були результатом зміни законодавства. Протягом 2016 року ніяких законодавчих змін у сфері захисту авторських прав здійснено не було. З огляду на це, альянс рекомендує уряду США скасувати преференції, надані Україні на підставі загальної системи преференцій, якщо не буде ніякого прогресу в сфері інтелектуальної власності", - зачитав Княжицький витяги з цього звіту.

Нагадаємо, в США щорічно складається так званий "список 301". Це перелік країн, які порушують права на інтелектуальну власність. Залежно від ступеня тяжкості проступку, "країни-порушники" потрапляють в одну з трьох категорій: Watch list (країни під наглядом), Priority watch list (країни під першочерговим контролем), або ж Priority foreign country (пріоритетна країна).

Потрапляння в останню групу загрожує торговими санкціями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram