ГоловнаКультура

Голова Держкіно пояснив, навіщо Україні власна кінопремія

Перші "Золоті Дзиґи" роздадуть 20 квітня.

Голова Держкіно пояснив, навіщо Україні власна кінопремія
Филипп Ильенко
Фото: Сергей Нужненко

Голова Держкіно Пилип Іллєнко вважає, що започаткування національної кінопремії дозволить привернути увагу до українського кіно.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Це і привернення уваги до кіноіндустрії, українських кінематографістів, включно з тими, які часто не є фронтменами, які залишаються в тіні. А по-друге, це можливість отримати професійну оцінку для колег. Професійне визнання, я думаю, дуже важливе для кожного, хто працює в галузі й інших професіях", - сказав він.

Ініціатором створення Національної кіноакадемії і премії, що отримала назву "Золота Дзиґа" на честь режисера Дзиґи Вертова, став Одеський міжнародний кінофестиваль. Перша церемонія нагородження "Золотої Дзиґи" запланована на 20 квітня 2017 року.

"Чому так швидко буде перша церемонія? Тому що навіщо відкладати на завтра те, що можна зробити сьогодні", - пожартував він.

Переможців визначатимуть у 14 номінаціях: "Найкращий фільм", "Найкращий режисер" (премія імені Юрія Іллєнка), "Найкращий актор в головній ролі", "Найкраща актриса в головній ролі", "Найкращий актор другого плану", "Найкраща актриса другого плану", "Найкращий оператор-постановник", "Найкращий художник-постановник", "Найкращий сценарист", "Найкращий композитор", "Найкращий документальний фільм", "Найкращий анімаційний фільм", "Найкращий ігровий короткометражний фільм", премія за внесок у розвиток кіно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram