ГоловнаКультура

У Києві стартувала ретроспектива Анджея Вайди

У програмі - шість фільмів великого польського режисера.

У Києві стартувала ретроспектива Анджея Вайди
Анджей Вайда на премьере КАТЫНИ
Фото: EPA/UPG

У столичному кінотеатрі "Київ" розпочалася ретроспектива одного з найвідоміших і найвпливовіших польських режисерів Анджея Вайди.

27 лютого фестиваль стартував з показу його останнього фільму "Післяобрази", який вийшов торік перед смертю Вайди.

Картина розповідає про художника Владислава Стшемінського і його період життя в соціалістичній Польщі. Головну роль виконав Богуслав Лінда. Фільм став національним номінантом Польщі на "Оскар" в категорії "Найкращий іноземний фільм".

Упродовж тижня в "Києві" покажуть ще шість фільмів Анджея Вайди: "Попіл і алмаз" (1958), "Пейзаж після битви" (1970), "Березняк" (1970), "Без наркозу" (1978), "Панянки з Вілько" (1979) і "Дантон" (1982).

На відкритті ретроспективи директор кінофестивалю "Молодість", співорганізатора програми, Андрій Халпахчі розповів про своє знайомство з Вайдою і про те, що вважає його одним з найбільших кінорежисерів другої половини ХХ століття.

За свою кар'єру Вайда зняв 40 фільмів і отримав безліч нагород за своє кіно: почесні призи на Берлінському та Венеціанському кінофестивалях, "Золоту пальмову гілку" Канн за фільм "Людина з заліза" (1981) і почесний "Оскар" у 2000 році.

У жовтні 2016 року Анджей Вайда помер на 91 році життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram