ГоловнаКультура

Художнику Марчуку повернули понад 100 картин, що вважалися втраченими

Передані на виставку в Іспанії картини в 2016 зникли разом з агентом.

Народному художнику України Івану Марчуку повернули 101 картину, які він передав для організації виставки в Іспанії.

Про це радник міністра внутрішніх справ України Михайло Апостол повідомив у Facebook.

Згідно з повідомленням, станом на 16:00 четверга художнику повернули 60 картин. Через годину художник отримав всі зниклі картини.

"Фінальна стадія операції "Повернення" тривала 4 дні", - зазначив Апостол.

Він наголосив, що спецоперація вдалася завдяки спільним діям ЗМІ, народних депутатів, громадських діячів та інших. Розслідування цієї справи взяв під особистий контроль міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Раніше Національна поліція почала розслідувати пропажу 101 картини художника Марчука. За інформацією Михайла Апостола, агент, якого підозрюють в крадіжці картин, пообіцяв художнику влаштувати виставку в музеї Прадо в Мадриді (Іспанія), в зв'язку з чим вивіз з майстерні Марчука 101 полотно.

Спочатку виставка була призначена на 3 вересня 2016 року, потім перенесена спочатку на жовтень, а потім - на листопад. У грудні агент перестав відповідати на дзвінки Марчука. За словами Апостола, після звернення до правоохоронних органів агент вийшов на зв'язок і пообіцяв повернути картини.

Роботи 80-річного Івана Марчука раніше виставлялися в Литві, Франції, Німеччині, Польщі, Бельгії та інших країнах. У 2007 році його включено до британського рейтингу "Сто геніїв сучасності".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram